Bu çalışma, 2009 yılının ġubat ve Haziran aylarında Türkiye’de fındık üretimine
resmi olarak izin verilen 14 ilde yürütülmüştür. Bu projeyle illerin fındık
yetiştiriciliğine farklı bir açıdan bakılmış ve aynı zamanda maliyet parametreleri ve
fındık maliyeti tespit edilmiştir. 14 ilin maliyetleri ve 1. ve 2. standart bölgenin fındık
maliyetleri ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Maliyet çalışmasının yanı sıra işletmelerin
ortalama arazi büyüklükleri, işletmelerin dekar başına verimleri tespit edilmiştir.
Ġşletmelerin arazileri büyüdükçe maliyetlerinin azaldığı tespit edilmiş olup, doğu ve batı
arasında maliyet parametreleri ve maliyet açısından farklılık olduğu tespit edilmiştir,
This study was carried out in February and June 2009, in 14 cities where
hazelnut production was officially allowed in Turkey. In this Project, different points of
view for hazelnut production of cities were developed and , also cost parameters and
cost of hazelnut were determined. Cost of 14 cities and standard regions 1 and 2 were
evaluated separately. Besides cost study,avarage land sizes of enterprises,capacities of
enterprises per decare were determined. It was determined that the bigger land
enterprises had the less cost they had, and was determined that there was differences
between east and west in terms of cost parameters and cost.