DSpace Repository

Ordu Merkez İlçede yetişen Elma (malus communis l.) Tiplerinin Fenolojik, Pomolojik ve Morfolojik Özellikleri

Show simple item record

dc.contributor.author Gürel, Hasan Basri
dc.date.accessioned 2022-08-12T08:05:07Z
dc.date.available 2022-08-12T08:05:07Z
dc.date.issued 2010
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1140
dc.description.abstract Bu araştırma ile Ordu yöresinde çok uzun yıllardır yetiştiriciliği yapılan ve sevilerek tüketilen elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. 2007-2008 yıllarında yürütülen çalışmada, 44 elma genotipinden örnek alınarak pomolojik özellikler ortaya konmuştur. Đncelenen genotiplerin meyve ağırlığı 89,51 g (52-44 ) ile 278,76 g (52-11), meyve eni 55,79 mm (52 -29) ile 91,87 mm (52-15), meyve boyu 47,43 mm (52-34) ile 81,09 mm (52-11) arasında kaydedilmiştir. Genotiplerde tam çiçeklenme 23 Nisan-06 Mayıs, meyvelerin olgunlaşması 25 Eylül - 15 Ekim tarihleri arasında olmuştur. Tiplerin suda çözünebilir kuru madde miktarı % 8,75 (52-20) ile %13,85 (52-04), pH 3,60 (52-21 ) ile 4,82 (52-36), titre edilebilir asitlik ise % 0,478 (52-32) ile % 0,929 (52-11) arasında saptanmıştır., en_US
dc.description.abstract In this research, apple genetic resources in Ordu region were examined and, by determining Phenological, morphological and pomological properties of local apple genotypes grown naturally this region, superior genotypes were chosen among them. In this study held between 2007 and 2008, pomological properties were presented by taking patterns from 44 genotypes. Based on the investigated genotypes, fruit weight ranged from 89,51 g (52-44) to 278,7 g (52-11), fruit diameter from 55,79 mm (52 -29) to 91,87 mm (52-15), fruit length from 47,43 mm (52-34) to 81,09 mm (52-11) were determined. The full blooming in species occurred between April 23th and May 06th and the fully growth of fruits occured between September 25th and October 15th. Total soluble solid of the species were determined between % 8,75 in (52-20) and % 13,85 in (52-04), pH 3,60 (52-21) and pH 4,82 (52-36) and titrable acidity of the species were determined between % 0,478 in (52-32) and % 0,929 in (52-11). en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Apple, Fenology, Pomology, Morfology, Ordu,Elma, Fenoloji, Pomoloji, Morfoloji, Ordu en_US
dc.title Ordu Merkez İlçede yetişen Elma (malus communis l.) Tiplerinin Fenolojik, Pomolojik ve Morfolojik Özellikleri en_US
dc.title.alternative PHENOLOGICAL, POMOLOGICAL AND MORPHOHOLOGICAL FEATURES OF APPLE TYPES GROWN IN CENTRAL ORDU (Malus Communis L.) en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account