DSpace Repository

Bazı Fındık Çeşitlerinde Optimum Hasat Tarihlerinin Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Akdemir, Erkan Tarık
dc.date.accessioned 2022-08-12T08:04:30Z
dc.date.available 2022-08-12T08:04:30Z
dc.date.issued 2010
dc.date.submitted 2010
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1139
dc.description.abstract Bu araştırmada; 2007 ve 2008 yıllarında Giresun İli Piraziz İlçesinde yetiştirilen Tombul, Sivri ve Kalınkara fındık çeşitlerinde optimum hasat tarihlerinin belirlenmesi amacıyla değişik hasat zamanlarının meyve kalitesi üzerine etkisi incelenmiştir. 3 tekerrürlü yürütülen çalışmada optimum hasat tarihinin belirlenmesi amacıyla önemli kimyasal bileşenlerin analizleri yapılmış ve tiplerdeki kabuklu fındık eni, boyu ve kalınlığı, iç fındık genişliği, boyu ve kalınlığı, meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman, iç iriliği ve meyve iriliği belirlenmiştir. Değişik hasat zamanlarının, meyve kalite özellikleri üzerine istatistiksel olarak önemli düzeyde etkisi olmuştur. Genel olarak hasat zamanının ilerlemesi ile meyve ağırlığı, iç ağırlığı, randıman, meyve iriliği, iç iriliği, protein ve yağ oralarında artış olmuş, kabuk kalınlığı ve kül oranında düşüş olmuştur. Meyve ağırlığı, iç ağırlığı, meyve iriliği, kabuk kalınlığı ve randımanda en yüksek değerlere her üç çeşitte de ortalama olarak 13 Ağustos ve 17 Ağustos tarihlerinde hasat edilen fındıklarda ulaşılmıştır. Protein ve yağ değerlerinde en yüksek değerlere ise, 9 Ağustos ve 13 Ağustos tarihlerinde hasat edilen fındıklarda ulaşılmıştır., en_US
dc.description.abstract In this study, in 2007 and 2008 grown in the Giresun province Piraziz Country Tombul, Sivri, and the optimum harvest date Kalınkara hazelnut varieties in order to determine the optimum harvest date of different harvest time on fruit quality were investigated. Study was carried out with 3 replicates the history of the purposes of determining the optimum harvest of an important chemical component analysis has been and types of nuts in the shell width, length and thickness of the inner nut width, length and thickness, fruit weight, kernel weight, the yield, and fruit within massiveness and fruit massiveness has been identified. Of different harvest time, fruit quality characteristics on the level of impact was statistically significant. In general, the progress of the harvest time and fruit weight, kernel weight, the yield, fruit enormity, the enormity of the interior, has been an increase in protein and fat ratio. Shell thickness and ash at the rate of decline has been. Fruit weight, kernel weight, fruit grit size, shell thickness and yield the highest values on average in all three varieties, and August 13 and harvested on August 17 has been reached in the nuts. The highest values for protein and fat is 9 August and 13 August date was reached in the harvested nuts. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.title Bazı Fındık Çeşitlerinde Optimum Hasat Tarihlerinin Belirlenmesi en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account