DSpace Repository

Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen 'Hayward' (A. deliciosa Planch) Kivi Çeşidinde Önemli Meyve Kalite Özelliklerinin Rakım ve Yöneye Göre Değşimleri

Show simple item record

dc.contributor.author Günay, Kıvanç
dc.date.accessioned 2022-08-12T08:01:13Z
dc.date.available 2022-08-12T08:01:13Z
dc.date.issued 2009
dc.date.submitted 2009
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1133
dc.description.abstract 2007 ve 2008 yıllarında yapılan bu araştırmada ülkemizde son yıllarda üretimi hızla artan ve bölgemize uygun olan ‘Hayward’ kivi çeşidinin Ordu ili ekolojisindeki meyve kalite özelliklerinin ve bu özelliklerin rakım ve yöneye göre değişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada meyve kalite özelliklerinden, meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve hacmi, meyve eti yoğunluğu, meyve eti sertliği, suda çözünebilir kuru madde miktarı, toplam kuru madde miktarı, pH, C vitamini, meyve suyu miktarı ve titre edilebilir asitlik değerlerine bakılmıştır. Yıllar arasında küçük farklılıklar olmasına rağmen genel olarak benzer sonuçlar elde edilmiştir. Rakım artışına bağlı olarak meyve eti yoğunluğunun ve suda çözünebilir kuru madde miktarının arttığı, meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve hacminin ise azaldığı, C vitamini değerinin ise orta rakımda en az olduğu belirlenmiştir. Diğer meyve kalite özelliklerinin ise rakım artışından etkilenmediği belirlenmiştir. Yöneye göre, güneydeki meyvelerin meyve iriliği, meyve ağırlığı, meyve eti yoğunluğu ve titre edilebilir asitlik değerlerinin daha yüksek, kuzey yöneyde ise suda çözünebilir kuru madde miktarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Diğer meyve kalite özelliklerinin ise yöneyden etkilenmediği belirlenmiştir., en_US
dc.description.abstract Held in 2007 and 2008, the objective this study was to determine in recent years highly consumed and adapted to our region ‘Hayward’ kiwifruit type’s fruit quality features in Ordu province ecology and changing of these features according to the county, elevation and region. In the study, fruit bigness, fruit weight, fruit volume, flesh density, flesh firmness, soluble solid quantity, total solid matter quantity, pH, vitamin C, juice quantity and titratable acidity rates of fruit quality features were studied. Generally, similar results were obtained despite little differences between years. Depending on the rising elevation it was defined that flesh density and soluble solid quantity inreased, fruit bigness, fruit weight and fruit volume decreased, vitamin C degree was the least at middle elevation. Other fruit quality features wasn’t effected due to the rising elevation. According to the direction, fruit bigness, fruit weight, flesh density and titratable acidity rates of the fruits in the south part was higher than that of the north part, soluble solid quantity of the fruits in the north part was higher than that of the south part. It was defined that other fruit quality features weren’t effected by the direction changes. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Kivi, A. deliciosa, ‘Hayward’, Rakım, Yöney, Yer,Kivifruit, A. deliciosa, ‘Hayvard’, Elevation, Direction, Location en_US
dc.title Ordu Ekolojisinde Yetiştirilen 'Hayward' (A. deliciosa Planch) Kivi Çeşidinde Önemli Meyve Kalite Özelliklerinin Rakım ve Yöneye Göre Değşimleri en_US
dc.title.alternative VARIATION IN IMPORTANT FRUIT QUALITY CHARACTERISTICS IN ‘HAYWARD’ (A. deliciosa Plach) KIWIFRUIT OF DIFFERENT ELEVATIONS AND DIRECTIONS IN ORDU (TURKEY) PROVINCE en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account