DSpace Repository

Ordu İlindeki Tavukçuluk İşletmelerinin Genel Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri

Show simple item record

dc.contributor.author Köse, Bülent
dc.date.accessioned 2022-08-12T07:56:05Z
dc.date.available 2022-08-12T07:56:05Z
dc.date.issued 2015
dc.date.submitted 2015
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1125
dc.description.abstract Bu araştırma, Ordu İli ve ilçelerinde faaliyet gösteren işletmelerin genel durumunu ortaya koymak üzere yürütülmüştür. Ordu’da faaliyete devam eden ve faaliyetine ara veren işletmelerde dâhil olmak üzere istenilen bilgiler ile işletmelerin görüntüleri birebir işletmelere gidilerek alınmıştır. Elde edilen bilgiler her işletme bazında olmak üzere değerlendirilmiştir. İşletmeler Temmuz-Eylül 2014 tarihleri arasında incelenmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi sonucu, Ordu ilinde faaliyetine devam eden; 13 adet yumurtacı tavuk işletmesi, 3 adet etlik piliç işletmesi ve kapanan 3 adet yumurta tavukçuluğu işletmesiyle beraber toplam 19 adet tavukçuluk işletmesinin bulunduğu belirlenmiştir. Yumurta işletmelerinin toplam kapasitesi 118200 adet, etçi işletmelerin ise 139800 adettir. Türkiye geneline bakıldığında yumurtacı işletmeler % 0.2, etçi işletmeler % 0.7 oranında pay almaktadır. Ordu ilinde tavukçuluk sektörünün gelişemediği, bunda yem sanayinin olmaması, pazarlama imkânlarının zayıf olması ve tavukçuluk konusunda teknik bilgi eksikliği rol oynamıştır. Mevcut işletmelerde gübrenin değerlendirilmesi, yem ve pazarlama konusunda sıkıntı yaşanmaktadır. Tavukçuluğun gelişmesi için yem sanayinin kurulması, üreticilerin eğitilmesi ve üretici birliklerinin kurulmasının teşvik edilmesi gereklidir. en_US
dc.description.abstract This study was carried out to reveal the general situation of poultry enterprises in Ordu and districts of Ordu province. Data on the state of enterprises, including on the enterprises both continue to work and take a break to work, were gathered from enterprises by visiting. Obtained data were evaluated on the basis of each enterprises. Enterprises were investigated between July and September 2014. In the result of evaluating the obtained data. It was determined that there were in total 19 poultry enterprises, 13 of these were laying enterprises, 3 of these were broiler enterprises and 3 laying enterprises were closed in Ordu. The total capacities of the laying enterprises were 118200 eggs and 139800 chickens for broiler enterprises. Looking at the situation in general in Turkey, laying and broiler enterprises have a share as % 0.2 and % 0.7, respectively. It was seen that poultry sector could not developed, and lack of feed industry, weak marketing opportunities and lack of technical knowledge on poultry had roles in this situation. Troubles are experienced on benefiting from manure, feed and marketing in existing enterprises. For the development of poultry sector the establishment of the food industry, training the producers and encourage the establishment of producers associations are required. en_US
dc.language.iso tur en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Ordu, Poultry, Enterprise, Marketing, Problem,Ordu, Tavukçuluk, İşletme, Pazarlama, Sorunlar en_US
dc.title Ordu İlindeki Tavukçuluk İşletmelerinin Genel Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri en_US
dc.title.alternative THE GENERAL STRUCTUREAND PROBLEMS OF POULTRY ENTERPRISES IN ORDU PROVINCE AND SOLUTION OFFERS en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account