Araştırma, Ordu ilinde beş farklı üretici firma tarafından satışa sunulan yumurtaların
kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yumurtalar marketlerden üretim
tarihleri dikkate alınarak aynı gün içerisinde temin edilmiştir. Her firmadan yaklaşık
olarak 120 adet yumurta tesadüfî olarak seçilerek laboratuara nakledilmiştir. Burada
24 saat oda sıcaklığında bekletildikten sonra; yumurta ağırlığı, kabuk kalınlığı, şekil
indeksi, özgül ağırlık, hava boşluğu, ak indeksi, sarı indeksi, sarı rengi, haugh birimi,
mukavemet, et ve kan lekeleri özellikleri belirlenmiştir.
Araştırmada üzerinde durulan yumurta kalite özelliklerinden ak indeksi, sarı rengi,
mukavemet, özgül ağırlık, hava boşluğu, haugh birimi, et-kan lekesi ve kabuk
kalınlığı bakımından gruplar arasında önemli farklılık bulunmuştur(P<0.01). Sarı
indeksi ve şekil indeksi bakımından ise gruplar arasında farklılık bulunmadığı tespit
edilmiştir (P>0.05).
Araştırmada Ordu ilinde satışa sunulan yumurtaların kabuk kalınlığı, mukavemet, ak
indeksi, sarı indeksi, özgül ağırlık değerlerinin düşük, bazı grupların yüksek oranda
et-kan lekesi ihtiva ettiği ve şekil indeksinin yüksek olduğu ancak ağırlık ve hava
boşluğu bakımından uygun değerlerde bulunduğu belirlenmiştir.,
This research was made to determine quality of eggs which was presented for sale by
5 different companies in Ordu. Eggs were provide from the shops in same day by
considering the producing date. Approximately 120 eggs from the each company
were chosen coincidentally and transported to the laboratory. In the laboratory after
keeping the egss in room temperature 24 hours, weight of egg, shell thickness, shape
index, specific gravity, air space, albumen index, yolk index, yolk colour, haugh unit,
breaking, meat and bloodspot were determined.
In the research it was found out that there were significant differences between the
companies of quality of white index, yolk colour, strength, specific gravity, air space,
haugh unit, meat and bloodspot and shell thickness. It was found out there is no
differences in egg yolk index and shape index.
In the research, it was fount out that eggs which were presented for sale in Ordu,
were lack of shell thickness, breaking, albumen index, yolk index, specific gravity.
Eggs of some companies has high incidence of meat and bloodspot and shape index
but weight of egg and air space were appropriate.