dc.contributor.author |
Uyar, Hasan |
|
dc.date.accessioned |
2022-08-12T07:17:52Z |
|
dc.date.available |
2022-08-12T07:17:52Z |
|
dc.date.issued |
2016 |
|
dc.date.submitted |
2016 |
|
dc.identifier.uri |
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1074 |
|
dc.description.abstract |
Bu araştırma 2013-2014 vejetasyon döneminde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe
Bitkileri Bölümü araştırma ve uygulama serası ve laboratuvarı ile Tokat Gaziosmanpaşa
Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü laboratuvarında yürütülmüştür. Çalışmada
materyal olarak Hamburg Misketi (V. vinifera L.) ile Isabella (V. labrusca) üzüm çeşitlerinin
2 gözlü çelikleri kullanılmıştır. Gözler uyanıp 2-3 yapraklı aşamaya geldiğinde farklı
dozlarda ( 0, 50, 100, 150, 200 mM NaCl) tuz uygulaması yapılmaya başlanmış ve yaklaşık
olarak 8 hafta süreyle uygulamaya devam edilmiştir. Uygulamaların etkinliğinin belirlenmesi
amacıyla sürgün, kök ve yapraklarda fiziksel ve fizyolojik incelemeler ile zararlanma
derecesi, tolerans oranı ve tolerans indeksi gibi özelliklerde de incelemeler
gerçekleştirilmiştir. Çalışmada tuz uygulama dozlarının artışına bağlı yapraklarda sodyum
içeriğinde artış saptanırken bu durum Hamburg Misketi çeşidinde daha belirgin olmuştur. Bu
kapsamda tuz dozlarının artışına bağlı olarak her iki çeşidin fiziksel özellikleri değerlerinde
de düşüşler belirlenmiştir. Araştırmada kullanılan çeşitlerde uygulama sonrası incelenen
bütün fiziksel ve fizyolojik parametreler açısından Hamburg Misketi çeşidinin Isabella
çeşidine göre tuza olan toleransının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir., |
en_US |
dc.description.abstract |
This thesis was conducted in Research and Implementation greenhouse and laboratory of
Ordu University Agricultural Faculty and laboratory of Soil Science Department of
Gaziosmanpaşa University Agricultural Faculty during 2013-2014 vegetation period. As the
plant material of the thesis, 2-bud scions of Hamburg Misketi (V. vinifera L.) and Isabella (V.
labrusca) grape cultivars were used. Different salinity treatments (0, 50, 100, 150, 200 mM
NaCl) were applied when the buds burst and reached to 2-3-leaf stage and treatments were
applied about 8 weeks. To determine the efficacy of the treatments, physical and
physiological analyses were performed on root, shoot and leaves and damage levels,
tolerance ratios and tolerance index values were determined. An increase was observed in
leaf sodium contents with increasing salt doses and such a case was more distinctive in
Hamburg Misketi cultivar. Decreases were observed in other physical characteristics of both
grape cultivars with increasing salt doses. Considering the entire physical and physiological
parameters investigated in this thesis, it was observed that Hamburg Misketi cultivar had
higher salt tolerance than Isabella cultivar. |
en_US |
dc.language.iso |
tur |
en_US |
dc.publisher |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |
dc.rights |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
en_US |
dc.subject |
Hamburg Misketi (V. vinifera L.), Isabella (V. labrusca),Hamburg Misketi (V. vinifera L.), Isabella (V. labrusca) |
en_US |
dc.title |
Hamburg Misketi (V. vinifera L.) ve Isabella (V. labrusca ) Üzüm Çeşitlerinin Tuz StresineToleranslarının Belirlenmesi |
en_US |
dc.title.alternative |
SALT TOLERANCE OF HAMBURG MISKETI (V. vinifera L.) AND ISABELLA (V. labrusca ) GRAPE CULTIVARS |
en_US |
dc.type |
masterThesis |
en_US |
dc.contributor.department |
Ordu Üniversitesi |
en_US |
dc.contributor.department |
Fen Bilimleri Enstitüsü |
en_US |