Bu araştırma 2017 ve 2018 yıllarında Samsun ili Çarşamba ilçesinde doğada
kendiliğinden yetişen muşmula (Mespilus germanica L.) populasyonu ile üreticiler
tarafından yetiştiştirilen, isimsiz ve kaynağı bilinmeyen genotipler üzerinde
yürütülmüştür. Genotiplerde kimyasal ve fiziksel karakterizasyon yapılmıştır. İki
yıllık ortalama değerlere göre meyve ağırlığı 20 g’ın üzerinde olan genotipler
değerlendirilmiş ve böylece 20 genotip çalışma kapsamına alınmıştır. İncelenen
genotiplerde iki yıllık ortalama değerlere göre, meyve ağırlığı 20.0 g-31.61 g, meyve
eni 32.21 mm-39.83 mm, meyve boyu 35.17 mm-44.69 mm, meyve eti oranı % 85.35-
91.21, toplam kuru madde oranı % 24.55-% 32.00, suda çözünür kuru madde miktarı
% 6.80-% 9.90, C vitamini içeriği 170 mg/L-367 mg/L, antioksidan kapasite 16.76
mmol/100 g-190.98 mmol/100 g, organik asit içeriği 780.71 mg/100 mg-1960.6
mg/100 mg, toplam şeker içeriği 10474.2 mg/100 mg-13835.7 mg/100 mg ve toplam
fenol içeriği 23.01 mg/100 g-79.65 mg/100 g arasında değişmiştir. Ayrıca genotiplerde
meyve ağırlığı, meyve eti oranı, suda çözünür kuru madde oranı ve ağaçların verim
potansiyeli özellikleri bakımından “Tartılı Derecelendirme” yapılmış ve 5 adet genotip
ümitvar genotipler olarak seçilmiştir.
This study was carried out on the medlar genotypes (Mespilus germanica L.) grown in
Çarşamba district of Samsun province of Turkey in 2017 and 2018. In the genotypes
chemical and physical traits were examined. Genotypes with fruit weight over 20 g
were evaluated according to the two-year average values and thus 20 genotypes were
included in the study. According to the two-year mean values in the genotypes
examined, fruit weight 20.0 g-31.61 g, fruit width 32.21 mm-39.83 mm, fruit length
35.17 mm-44.69 mm, fruit volume 85.35 %-91.21 %, total dry matter rate 24.55 % -
32.00 %, total soluble solids content 6.80 %-9.90 %, vitamin C content 170 mg/L-367
mg/L, antioxidant capacity 16.76 mmol/100 g-190.98 mmol/100 g, organic acid
content 780.71 mg/100 mg-1960.6 mg/100 mg, total sugar content 10474.2 mg/100
mg-13835.7 mg/100 mg and the total phenol content ranged from 23.01 mg/100 g to
79.65 mg/100 g. In addition, the “Weighted-Rankit Method” was made for fruit
weight, fruit flesh ratio, total soluble solid content and yield potential of the trees traits,
and 5 promising genotypes were selected.