Bu araştırma, farklı olgunluk safhasında hasat edilen kızılcık meyvesinin (Cornus mas L.)
soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince meyve kalite özellikleri üzerine modifiye atmosfer
paketleme (MAP) uygulamasının etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Meyveler,
0±0.5 °C ve %90±5 oransal nem içeriğinde, 60 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Soğukta
muhafaza süresince ölçüm ve analizler 15 günlük aralıklar ile, raf ömrü ölçümleri ise 20±1
°C ve % 65±5 oransal nem içeriğinde 3 gün bekletildikten sonra yürütülmüştür. Araştırmada
meyve ağırlığı, meyve eni ve boyu, ağırlık kaybı, çürüme oranı, solunum hızı, oksijen ve
karbondioksit gaz konsantrasyonu, etilen üretimi, meyve eti sertliği, meyve kabuk rengi (L*,
kroma ve hue açısı), suda çözünür kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA), pH, C
vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve
antioksidan aktivitesi incelenmiştir.
Kontrol ile karşılaştırıldığında, depolama ve raf ömrü süresince tüm uygulamalarda ağırlık
kaybı MAP uygulaması ile önemli derecede azalış göstermiştir. Soğukta muhafaza süresi
sonunda, MAP ile muamele olmuş meyvelerde daha yüksek solunum hızı tespit edilmiştir.
30. gün raf ömrü ölçümlerinde Olgunluk 1 safhasındaki meyvelerin solunum oranı Olgunluk
2 safhasındaki meyvelere göre önemli derecede daha yüksek bulunmuştur. Soğukta
muhafaza süresince, kontrol uygulamalarından daha yüksek etilen üretimi ölçülmüştür.
Meyve eti sertliği MAP uygulanmış meyvelerde daha uzun süre korunmuştur. Soğukta
muhafaza süresi sonunda, Olgunluk 1 safhasındaki meyvelerden daha yüksek L* ve hue açısı
değeri belirlenmiştir. Hâlbuki Olgunluk 2 safhasındaki meyvelerden daha yüksek SÇKM ve
TEA ölçülmüştür. Depolama sonunda Olgunluk 1 seviyesinde MAP uygulanmış
meyvelerden diğer uygulamalara göre önemli derecede daha yüksek C vitamini tespit
edilmiştir. Soğukta muhafaza süresi sonunda, Olgunluk 2 safhasında MAP uygulanmış
meyvelerden diğer uygulamalara göre daha yüksek toplam fenolik bileşik ve toplam
flavonoid değeri ölçülmüştür. ABTS ve FRAP testinde Olgunluk 1 safhasında MAP
uygulanmış meyvelerden diğer uygulamalara göre daha yüksek antioksidan aktivitesi tespit
edilmiştir. Sonuç olarak Olgunluk 1 safhasında hasat edilen ve MAP ile muamele edilen
kızılcık meyvelerinin kalitesinin soğukta muhafaza süresince daha iyi korunduğu
söylenebilir.
This study was carried out to determine the effects of modified atmosphere packaging
(MAP) treat ment on fruit quality characteristics during cold storage and shelf life of
cornelian cherry fruits (Cornus mas L.) harvested at different maturity stages. The fruits
were kept at 0±0.5 °C and 90±5% relative humidity (RH) for 60 days. Measurements and
analyzes during cold storage were performed at 15 day intervals, and shelf life analysis were
performed after 3 days at 20±1 °C and 65±5% RH. In the study fruit weight, fruit width and
length, weight loss, decay rate, respiration rate, oxygen and carbondioxide gas concentration,
ethylene production, firmness, color (L*, chroma and hue angle), soluble solids content
(SSC), titratable acidity (TA), pH, vitamin C, total phenolics, total flavonoids, total
monomeric anthocyanins and antioxidant activity.
Compared with control, weight loss in all treatments during storage and shelf life
significantly decreased with MAP application. At the end of the cold storage, a higher
respiration rate was detected in the MAP treated fruits. On the 30th day shelf life
measurements, the respiration rate of Maturity 1 stage was significantly higher than that of
Maturity 2 stage. During cold storage, higher ethylene production was measured than control
treatments. Firmness of MAP-treated fruits was maintained for a long time. At the end of the
cold storage, higher L * and hue angle values were determined than those at Maturity 1
stage. However, higher SSC and TA were measured than fruits of maturity 2 stage. At the
end of storage, higher C vitaminin MAP-treated fruits was significantly measured than those
of other treatments. At the end of cold storage time, a higher total phenolic compounds and
total flavonoids value in MAP-treated fruits for Maturity 2 were obtained. In ABTS and
FRAP tests, higher antioxidant activity in MAP-treated fruits for Maturity 1 was detected
compared to other treatments. As a result, it can be said that the quality of cornelian cherry
fruits harvested at the Maturity 1 stage and treated with MAP is better maintained during
cold storage.