DSpace Repository

Farklı Salisilik Asit Dozlarının Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Tuzluluğa Olan Dayanımları Üzerine Etkilerinin In Vitro Koşullarda Belirlenmesi

Show simple item record

dc.contributor.author Ciğerli, Seda
dc.date.accessioned 2022-08-12T06:45:00Z
dc.date.available 2022-08-12T06:45:00Z
dc.date.issued 2018
dc.date.submitted 2018
dc.identifier.uri http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/1023
dc.description.abstract Bu çalışma, 2016 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma ve Uygulama Serası ile Doku Kültürü laboratuvarında yürütülmüştür. Araştırmada tuz stresi altında ki (200 mM NaCl) 41 B ve 1103 P Amerikan asma anacının tek boğumlu mikro çelikleri kullanılmıştır. Araştırmada farklı dozlardaki salisilik asit uygulamasıyla (0, 0.5, 1 ve 2 mM) anaçların tuzluluğa olan dayanımlarının araştırılması ve en uygun salisilik asit dozunun belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada mikro çeliklerde patlama süresi (gün), sürme süresi (gün), bitki canlılığı (%), yaprak sayısı (adet), sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ağırlığı (g), sürgün kuru ağırlığı (g), zararlanma derecesi (0-3), sürgün tolerans oranı (STO), sürgün tolerans indeksi (STİ) özellikleri incelenmiştir. Çalışmada 1103 P anacının 41 B anacına göre tuzluluğa daha dayanıklı olduğu belirlenmiştir. Tuzluluk toleransı ve bitki gelişimi açısından en etkin salisilik asit dozlarının 1103 P anacı için 1 mM; 41 B anacı için 0.5 ve 1 mM oldukları saptanmıştır. en_US
dc.description.abstract This thesis was conducted in a greenhouse located in Research and Implementation fields and Tissue Culture Laboratory of Ordu University Agricultural Faculty in 2016. The effects of different salicylic acid treatments (0, 0.5, 1 and 2 mM) on one bud micro cuttings of two American grapevine rootstocks (1103P and 41 B) under salt stress (200 mM NaCl) were investigated. For this purpose, duration of bud break (day) in micro cuttings, duration of shooting (day) in micro cuttings, plant vigor (%), number of leaves (n), shoot length (cm), shoot fresh weight (g), shoot dry weight (g), degree of damage (0-3), shoot tolerance ratio (STR), shoot tolerance index (STI) were determined. In the study, 1103 P American grapevine rootstock was more tolerant to salt than 41 B American grapevine rootstock. It was determined that the most effective salicylic acid dose for salinity tolerance and plant growth were found 1 mM for 1103 P; 0.5 and 1 mM for 41 B American grapevine rootstock., en_US
dc.publisher Fen Bilimleri Enstitüsü en_US
dc.rights info:eu-repo/semantics/openAccess en_US
dc.subject Asma, Salisilik asit, Stres, Tuzluluk, In vitro,Grapevine, Salicylic asid, Stress, Salinity, In vitro en_US
dc.title Farklı Salisilik Asit Dozlarının Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Tuzluluğa Olan Dayanımları Üzerine Etkilerinin In Vitro Koşullarda Belirlenmesi en_US
dc.title.alternative Determınatıon of effects of dıfferent salıcylıc acıd doses on Resıstance to salınıty ın some amerıcan grapevıne rootstocks By ın vıtro en_US
dc.type masterThesis en_US
dc.contributor.department Ordu Üniversitesi en_US
dc.contributor.department Fen Bilimleri Enstitüsü en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account