Bu çalışma çayda farklı tarihlerde çırpmanın hasat tarihi, verim ve kalite özelliklerine (kuru
madde, toplam polifenol, toplam kül, selüloz, ekstrakt ve kafein) etkisini belirlemek amacıyla
yürütülmüştür. Çalışma 2015 ve 2016 yıllarında, Trabzon’un Of ilçesinde bir üretici
bahçesinde yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf parsellerinde ve 3 tekerrürlü olarak
düzenlenmiştir. Çay ocaklarında hasat tablasının 10 cm altından, budama makasıyla 15 aralık,
1 ocak, 15 ocak, 1 şubat, 15 şubat, 1 mart, 15 mart ve 1 nisan olmak üzere 8 farklı tarihte
çırpma uygulaması yapılmıştır. Çalışma sonucunda hasat tarihlerinde 1. sürgün döneminde
kontrole göre 33 günlük, 2. sürgün döneminde 22 günlük ve 3. sürgün döneminde de 20 günlük
gecikme belirlenmiştir. Çırpma uygulamasının, yapıldığı yılın bütün sürgün dönemlerinde,
kontrole göre verim düşük olmuştur. Diğer taraftan, çırpma uygulamasının kalite özelliklerini
genel olarak olumlu yönde etkilediği de belirlenmiştir.,
This study was carried out to determine the effect of skiffing at different times on tea harvest
date, yield and quality characteristics (dry matter, total polyphenol, total ash, cellulose, axtract,
caffeine) at a farmer orchard in Of county (Trabzon province of Turkey) in 2015 and 2016
years. Experiment was set up out in completely randomized design with one factor and three
replications. In the tea bushes, skiffing applications were made from 10 cm below the
harvesting table in 8 different dates as 15 December, 1 January, 15 January, 1 February, 15
February, 1 March, 15 March and 1 April by pruning shears. The results showed that the
harvest dates was affected by skiffing applications. In the harvest dates, it was determined
that 33 days delay compared to the control during the first harvest period, 22 days in the second
harvest period and 20 days in the third harvest period. In tea bushes where skiffing is applied
and in all harvesting periods, yield was low compared to yield control. On the other hand, it
has also been determined that the skiffing effect has a positive impact on quality characteristics
in general.