Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/997
Title: Taşkesti (Mudurnu-Bolu) Beldesi Fındık Populasyonunun Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi
Other Titles: YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OF HAZELNUT POPULATIONS OF TASKESTİ DISTRICT (MUDURNU-BOLU)
Authors: Güler, Emrah
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Fındık, Bolu, Genotip, Taşkesti, Corylus avellana L.,Hazelnut, Genotype, Bolu, Mudurnu, Taşkesti, Corylus avellana L.
Issue Date: 2017
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, Mudurnu (Bolu) ilçesi Taşkesti kasabası fındık popülasyonu içerisinde verimli ve kaliteli genotiplerin araştırılması amacıyla 2015-2016 yıllarında yürütülmüştür. 2014 yılı Mart sonunda meydana gelen şiddetli donlar sonrası taranan yörenin fındık popülasyonunda yapılan incelemeler ve gözlemler sonucunda her biri ayrı ocakla temsil edilen 35 genotip işaretlenmiştir. Bu genotiplerin verileri iki yıl süre ile kaydedilmiştir. Bunun yanında, yörede yaygın olarak yetiştirilen Delisava, Yomra ve Karayağlı çeşitlerinden de veriler alınarak, genotiplerin verim ve kalite özellikleri çeşitlerle mukayeseli olarak iki yıl süre ile izlenmiştir. Genotiplerin verimleri dal verimi üzerinden değerlendirilmiştir. Dal verimi, ocak içerisinde belirlenen üç dalın ortalaması olarak belirlenmiştir. 2015 yılında 35 genotip için dal verimi 45.89 g (T-30) ile 775.9 g (T-19) arasında bulunurken, 3 genotipte 500 g, 5 genotipte 400 g ve 14 genotipte 300 g üzerinde kaydedilmiştir. Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde dal verimi 376.1 g ile 529.1 g (Karayağlı-2) arasında tespit edilmiştir. 2016 yılında 35 genotipten sekizi ürün verirken, sekiz genotipte dal verimi 67.86 g (T-35) ile 297.2 g (T-32) arasında değişmiştir. Aynı yıl, sadece Delisava-2 klonlarından ürün alınırken, dal verimi 513.2 g olarak kaydedilmiştir. Çotanaktaki meyve sayısı 2015 yılında genotiplerde 1.12 (T-25) ile 5.35 (T-1), Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde 1.91 ile 4.47 arasında değişirken, 2016 yılında ürün veren 8 genotipte 1.25 (T-32) ile 3.63 (T-4) arasında, Delisava-2 klonu için 2.10 olarak kaydedilmiştir. 2015 yılında 35 genotipte meyve ağırlığı 0.94 g ile 2.39 g, Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde 1.42 g ile 2.18 g; iç oranı 35 genotipte %41.16 ile %58.53, Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde %47.29 ile %53.70; çotanaktaki meyve sayısı 35 genotipte 1.19 ile 5.35, Delisava, Karayağlı ve Yomra çeşitlerinde 1.91 ile 4.47 arasında kaydedilmiştir. 2016 yılında kabuklu meyve ağırlığı ürün alınabilen 8 genotipte 0.87-1.76 g, Delisava çeşidinde 2.13 g; iç oranı 8 genotipte %41.95-52.25, Delisava çeşidinde %56.67; çotanaktaki meyve sayısı 8 genotipte 1.25-3.63, Delisava çeşidinde 2.10 olarak tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına, şiddetli don yılı sonrası dal verimleri 400-500 g üzerinde olan genotipler ile beraber, üst üste iki yıl ürün veren genotipler ve Delisava-2 klonu dikkat çekici bulunmakla beraber, bunlar üzerinde daha uzun süreli çalışmalar yapılması gerekmektedir.,
In order to study promising genotypes with respect to yield and quality characteristics within the hazelnut population of Taşkesti district (Mudurnu, Bolu), this research was conducted in 2015-2016 years. Exposing to severe spring frosts in late March 2014, all hazelnut population was surveyed, and 35 genoypes were marked for yield and quality characteristics. Their data was recorded for two years. Each genotype was represented by one ‘Ocak’. In addition, Delisava, Yomra and Karayağlı hazelnut varieties that are commonly grown in the district were investigated in comparison to the genotypes for two years. Genotypes were evaluated based on their stem yield. Stem yield was averagely determined based on three stems of ‘Ocak’. In 2015, ranging from 45.89 g (T-30) to 775.9 g (T-19), it was higher than 500 g for 3 genotypes, 400 g for 3 genotypes and 300 g for 14 genotypes. It was found between 376.1 g and 529.1 g for Delisava, Karayağlı and Yomra clones. In 2016, the yield was taken from eight genotypes and Delisava-2 clone. SY for these eight genotypes changed between 67.86 g (T-35) and 297.2 g (T-32). SY was 513.2 g for Delisava-2 clone. At the harvest season of 2015, the genotypes had fruit weight between 0.94 g and 2.39 g, kernel percentage between 41.16 and 58.53, and fruit number per cluster between 1.19 and 5.35. Delisava, Karayağlı and Yomra varieties fruit weight between 1.42 g and 2.18 g, kernel percentage between 47.29 and 53.70, and fruit number per cluster between 1.91 and 4.47. At the harvest season of 2016, the genotypes had fruit weight between 0.87 g and 1.76 g, kernel percentage between 41.95 and 52.25, and fruit number per cluster between 1.25 and 3.63. Delisava clones had 2.13 g fruit weight, kernel percentage 56.67, and fruit number per cluster 2.10. According to findings, the genotypes yielded 400-500 g per stem, and the genotypes yielded for two years after severe late spring frosts, and also Delisava-2 clone were remarkable, they should be studied with longer term studies.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/997
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
478385.pdf4783853.2 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.