Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/989
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorÜç, Lokman-
dc.date.accessioned2022-08-12T06:21:31Z-
dc.date.available2022-08-12T06:21:31Z-
dc.date.issued2016-
dc.date.submitted2016-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/989-
dc.description.abstractBu çalışma 2014 ve 2015 yıllarında Giresun ilinin Şebinkarahisar ilçesinde yetiştirilen Alişar armut klonlarının meyve ve ağaç özelliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada ilçede yetiştirilen yerel armut çeşitlerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında 27 klon tespit edilmiş ve incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre; meyve ağırlığı 42.99 g (A-16) ile 143.96 g (A-17) arasında, meyve eni 39.80 mm (A-2) ile 63.16 mm (A-1), meyve boyu 48.96 mm (A-16) ile 75.24 mm (A- 17), meyve suyu pH’sı 4.05 (A-11) ile 5.90 (A-4), titre edilebilir asit miktarı % 0.53 (A-27) ile % 1.58 (A-26) ve suda çözülür kuru madde miktarı % 7.90 (A-7) ile % 21.90 (A-20) arasında tespit edilmiştir.,en_US
dc.description.abstractThis study has been done between the years 2014-2015 the Alişar pear clon and its characteristics of bath fruit and plant growing in Giresun Şebinkarahisar. İn this study; the phenologicall, morphological and pomological features of this kind of pear variety that grows in Şebinkarahisar were specified. During the work was examined twenty eight clon. According to the study, weight of fruit is between 48.96 mm (A-16) and 63.16 (A-1), the height of fruit is between 48.96 mm (A-16) and 75.24 (A-17), pH is between 4.05 (A-11) and 5.90 (A-4), the amount of titratable acid is between % 0.53 (A-27) and %1.58 (A-26) and soluble solid content is between % 7.90 (A-7) and %21.90 (A-20).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOrdu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAlişar, Armut, Fenoloji, Morfoloji, Pomoloji.,Alişar, Morphology, Pear, Phenology, Pomologyen_US
dc.titleŞebinkarahisar’da (Giresun) Yetiştirilen Yerel Alişar Armut Çeşidinde Morfolojik ve Pomolojik İncelemeleren_US
dc.title.alternativeMORPHOLOGICAL AND POMOLOGICAL INVESTIGATIONS IN LOCAL ALİŞAR PEAR CULTIVAR GROWING IN ŞEBİNKARAHİSAR (GİRESUN)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
455557.pdf4555572.03 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.