Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/987
Title: Isabella (V. Labrusca L.) Üzüm Çeşidinde Farklı Dozdaki Bor Uygulamasının Verim, Kalite Ve Yaprak Besin Maddesi İçeriği Üzerine Etkisi
Other Titles: EFFECTS OF DIFFERENT BORON DOSES ON YIELD, QUALITY AND LEAF NUTRIENT CONTENT OF ISABELLA (V. labrusca L.) GRAPE CULTIVAR
Authors: Gökdemir, Nihan
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Besin içeriği, Bor, Kalite, Üzüm, Verim, Yapraktan gübreleme,Boron, Foliar fertilization, Grape, Nutrient content, Quality, Yield,
Issue Date: 2016
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma 2013-2014 yıllarında Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ait bağda yürütülmüştür. Denemede Isabella (Vitis labrusca L.) üzüm çeşidinde, tam çiçeklenmeden bir hafta önce ve bir hafta sonra olmak üzere iki farklı dönemde ve dört farklı dozda (kontrol, % 0.1, % 0.2, % 0.3) yapraktan bor (B) uygulamalarının verim ve yaprak besin maddesi içeriğine etkileri araştırılmıştır. Artan dozdaki tüm B uygulamaları verimi (g), salkım ağırlığını (g), salkım genişliği (cm), salkım hacmi (ml), salkımdaki tane homojenliği, şıra verimini (g) yaprak alanı (cm2), klorofil değerini artırmıştır. Uygulamaların tanenin çekirdek sayısı, tane uzunluğu (mm) ve fenolojik dönemler üzerine etkili olmadığı bulunmuştur. En yüksek verim (g), salkım uzunluğu (cm), hacmi (ml), büyüklüğü (cm2), salkım genişliği (cm), tane genişliği (mm2), yaprak alanı değerleri % 0.3’lük bor uygulamasından alınmıştır. Yalnızca % 0.2’lik bor uygulaması tanedeki çekirdek ağırlığını azaltmıştır. En yüksek şıra randımanı ise % 0.1’lik B uygulamasından elde edilmiştir. Tüm B uygulamaları yaprak besin içeriği üzerine etkili bulunmuş olup genel olarak azot, fosfor, kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır ve mangan konsantrasyonunu artırmıştır. Ancak uygulanan borik asit yaprakların demir ve potasyum konsantrasyonunu düşürmüştür. Yapraktan bor uygulamaları verim, salkım, tane özellikleri ile şıra verimi parametrelerine pozitif yönde etki etmiştir. Bu çalışmada, Isabella üzüm çeşidinin verim, kalite ve yaprak besin içeriğinin arttırılması amacıyla % 0.3’lük borik asit dozunun uygun olduğu belirlenmiştir.,
This study was carried out between 2013 and 2014 in viticultural area of Giresun Hazelnut Research Institute. In this experiment, the effects of four different boron doses (Control, 0.1%, 0.2%, 0.3%) at two different period (a week before flowering and a week after flowering) on yield and leaf nutrient content were investigated in Isabella (Vitis labrusca L.) grape cultivars. Increasing B treatments increased yield (g), cluster weight (g), cluster width (cm), cluster volume (ml), berry homogenity in cluster, amount of grape juice (g), leaf area (cm2) and chlorophyll content. Boron treatments did not have any significant effects on number of seeds per berry, berry length (mm) and phenological periods. The greatest yield (g), cluster length (cm), volume (ml), size (cm2), width (cm), berry width (mm) and leaf area (mm2) were obtained from 0.3% boron treatment. Only 0.2% boron treatment decreased seed weight of berries. The greatest juice yield was obtained from 0.1% boron treatment. All boron treatments had significant effects on leaf nutrient content and generally increased nitrogen, phosphorus, calcium, magnesium, boron, zinc, copper and manganese concentrations. However, boric acid treatments decreased iron and potassium concentrations of the leaves. The boron aplications on the leaves were positive in terms of yield, cluster, berry and amount of grape juice. 0.3% boric acid treatment were determined to appropriate for increasing of yield, quality and leaf nutrient content in Isabella grape cultivar.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/987
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10126245.pdf101262451.39 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.