Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/981
Title: Çay Çöpü Kompostu ve Tuz Uygulamalarının Biber Bitkisinin Gelişimi Üzerine Etkileri
Other Titles: THE EFFECTS OF TEA LITTER COMPOST AND SALT TREATMENTS ON THE DEVELOPMENT OF THE PEPPER PLANT
Authors: Hut, Demirhan
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Bitki gelişimi, Capsicum annuum, Çay çöpü kompostu, Tuzluluk,Capsicum annuum, Plant growth, Salinity tea litter compost
Issue Date: 2016
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmada, farklı oranlarda toprağa karıştırılan çay çöpü kompostu ve farklı tuz konsantrasyonlarında yetiştirilen biber bitkisinin (capsicum annuum) gelişimi ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Deneme, toprak (kumlu killi tın), organik materyal (çay çöpü kompostu), dört farklı karışım oranı (% 0, % 2, % 4, % 8), beş farklı tuz düzeyi (0, 0.75 dS m-1, 1.5 dS m-1, 2.5 dS m-1, 3.5 dS m-1) 1 bitki çeşidi ve 3 tekrarlamalı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre yürütülmüştür.Biber bitkisi gelişimini tamamladığında meyveler hasat edilmiş, bitki gelişimi ve bazı kalite özellikleri belirlenmiştir. Çay çöpü kompost uygulaması, biber bitkisinin gelişiminde kök, yaprak yaş ve kuru ağırlıkları, meyve ağırlığı, bitki boyu, N ve K içeriklerinde artış sağlayarak olumlu etki yaparken, P içeriğinde azalma olduğu görülmüş, meyve sayısına etkisi ise önemsiz bulunmuştur. Yaprak yaş-kuru ağırlığı, bitki boyu, N ve K içeriği % 8 dozda en yüksek değere ulaşırken, kök yaş-kuru ağırlığı % 4 ve meyve ağırlığı % 2 dozda en yüksek değere ulaştığı görülmüştür. Uygulanan tuz (NaCl) konsantrasyonu arttığında biber bitkisinin kök, yaprak yaş ve kuru ağırlıkları, meyve ağırlığı, meyve sayısı, bitki boyu, N ve P içeriklerine olumsuz etki yaptığı ve bu değerlerde azalma meydana geldiği saptanmıştır. Meyve sayısı için 0.75 dSm-1, kök yaş-kuru meyve ağırlığı için 1.5 dSm-1, yaprak yaş-kuru ağırlığı ve bitki boyu için 2.5 dSm1, N ve P içeriği içinse 3.5 dSm-1 dozundaki tuz uygulamaları kritik nokta olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, uygulanan tuz konsantrasyonunun artışına paralel olarak K içeriğinde artış olduğu belirlenmiştir,
This study aimed to determine the effects on the development of the pepper plant (capsicum annuum) and fruit quality of different ratios tea litter compost addition to the soil and different salt concentrations. Trial was carried out according to randomized parcels experimental design and as soil (sandy clay loam), organic material (tea litter compost), four different mixing ratios (0, 2 %, 4 % and % 8), five salt (NaCl) levels (0, 0.75 dS m-1, 1.5 dS m-1, 2.5 dS m-1, 3.5 dS m-1), and a three replicates. Fruits were harvested when completed pepper plant growth and was determined plant growth and some quality properties. Tea litter compost treatments were increased root, fresh and dry weights of leaf, fruit weight, plant height, nitrogen and potassium contents, but phosphorus content was decreased. These applications were not significant effect on fruit number. Leaf fresh-dry weights, plant height, nitrogen and potassium contents of plant were the highest values with 8 % compost dose, root fresh-dry weights with 4 % and fruit weight with 2 %. When applied salt concentrations (NaCl) increased, root, leaf fresh-dry weights, fruit weight, fruit number, plant height, nitrogen and phosphorus contents adversely affected and these values decreased. It has been identified as critical values, 0.75 dS m-1 salt treatment for fruit number, 1.5 dS m-1 for root fresh-dry weights, 2.5 dS m-1 forleaf fresh-dry weights and plant height, 3.5 dS m-1 for nitrogen and phosphorus contents. On the other hand, parallel to the increase of the applied salt concentration was determined to be an increase in K content.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/981
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10129399.pdf101293992.25 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.