Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/978
Title: Ordu’da Yetiştirilen ‘Hayward’ Kivi Çeşidinin Önemli Kimyasal Bileşenler ve Fiziksel Özellikler Yönünden Tanımlanması
Other Titles: THE IMPORTANT CHEMICAL AND PHYSICAL PROPERTIES OF KIWIFRUIT ‘HAYWARD’ VARIETY GROWN IN ORDU PROVINCE OF TURKEY
Authors: Kubal, Caner
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Chemical, Hayward, Kiwifruit, Ordu, Physical,Fiziksel, Hayward, Kimyasal, Kivi, Ordu
Issue Date: 2016
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma, 2015 yılında Ordu’nun ilçelerinde (Altınordu, Çaybaşı, Fatsa, Gülyalı, İkizce, Kabadüz, Perşembe, Ulubey, Ünye) yetiştirilen Hayward kivi çeşidinin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin tespit edilmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışma sonucunda yeme olumunda fiziksel özelliklerden meyve ağırlığı 77.540 g ile 114.893 g, meyve eni 47.217 mm ile 53.357 mm, meyve boyu 59.970 mm ile 69.497 mm, meyve kalınlığı 43.467 mm ile 48.377 mm, hacim 77.500 ml ile 110.417 ml, yoğunluk 0.990 g/ml ile 1.063 g/ml, kabuk kalınlığı 0.777 mm ile 1.333 mm, meyve eti sertliği 0.987 kg/cm² ile 1.500 kg/cm², kabuk L değeri 42.423 ile 45.393, kabuk a değeri 1.970 ile 3.663, kabuk b değeri 25.180 ile 28.950, meyve et L değeri 51.317 ile 56.813, meyve et a değeri -16.930 ile -14.127, meyve et b değeri 28.050 ile 32.580, meyve suyu randımanı % 63.570 ile % 69.283 arasında değişim göstermiştir. Kimyasal özelliklerden SÇKM % 10.433 ile % 12.150, pH değeri 3.317 ile 3.460, TEA değeri % 1.170 ile % 1.387, C vitamini değeri 29.000 mg/100g ile 56.833 mg/100g, toplam kuru madde miktarı % 14.157 ile % 15.767, glukoz miktarı 36.140 g/l ile 47.177 g/l, fruktoz miktarı 37.443 g/l ile 49.647 g/l, sukroz miktarı 10.547 g/l ile 18.150 g/l, toplam fenolik madde miktarı 565.000 mg GA/l ile 768.667 mg GA/l, kül miktarı % 7.030 ile % 11.277, fosfor miktarı 49.333 mg/kg ile 119.333 mg/kg, potasyum miktarı 2166.330 mg/kg ile 2264.330 mg/kg, sodyum miktarı 13.167 mg/kg ile 20.233 mg/kg, kalsiyum miktarı 64.333 mg/kg ile 250.333 mg/kg, magnezyum miktarı 13.333 mg/kg ile 103.333 mg/kg aralığında değişim göstermiştir. Gülyalı ilçesinde yetiştirilen meyvelerin diğer ilçelere oranla kalite bakımından daha iyi özelliklere sahip meyveler olduğu tespit edilmiştir,
This research has been carried out with the aim of identifying the chemical and physical properties of “Hayward” kiwi grown in the districts of Ordu(Altınordu, Çaybaşı, Fatsa, Gülyalı, İkizce, Kabadüz, Perşembe, Ulubey, Ünye) in 2015. As a result of the study, from the physical properties at the eating-ripe; fruit weight, width, length, thickness, volume, density, thickness of fruit rind, texture of pulp, rind L value, rind a value, rind b value, pulp L value, pulp a value, pulp b value, fruit juice yield ranged between 77.540 g and 114.893 g, 47.217 mm and 53.357 mm, 59.970 mm and 69.497 mm, 43.467 mm and 48.377 mm, 77.500 ml and 110.417 ml, 0.990 g/ml and 1.063 g/ml, 0.777 mm and 1.333 mm, 0.987 kg/cm² and 1.500 kg/cm², 42.423 and 45.393, 1.970 and 3.663, 25.180 and 28.950, 51.317 and 56.813, -16.930 and -14.127, 28.050 and 32.580, 63.570% and 69.283%, respectively. The chemical properties; total soluble solids ranged between 10.433% and 12.150%, pH value ranged between 3.317 and 3.460, TEA value ranged between 1.170% and 1.387%, C vitamin value ranged between 29.000 mg/100g and 56.833 mg/100g, total dry matter value ranged between 14.157% and 15.767%, glucose concentration ranged between 36.140 g/l and 47.177 g/l, fructose concentration ranged between 37.443 g/l and 49.647 g/l, sucrose concentration ranged between 10.547 g/l and 18.150 g/l, total fenolic matter ranged between 565.000 mg GAE/l and 768.667 mg GAE/l, ash content ranged between 7.030% and 11.277%, phosphor content ranged between 49.333 mg/kg and 119.333 mg/kg, potassium content ranged between 2166.330 mg/kg and 2264.330 mg/kg, sodium content ranged between 13.167 mg/kg and 20.233 mg/kg, calcium content ranged between 64.333 mg/kg and 250.333 mg/kg, magnesium content ranged between 13.333 mg/kg and 103.333 mg/kg. It has been identified that the fruits grown in Gülyalı district have way better properties in terms of quality compared with other districts.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/978
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
CANER KUBAL Yüksek Lisans Tez.pdf1.17 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.