Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/974
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorAydın, Gülşah-
dc.date.accessioned2022-08-12T06:03:47Z-
dc.date.available2022-08-12T06:03:47Z-
dc.date.issued2016-
dc.date.submitted2016-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/974-
dc.description.abstractBu çalışmada farklı kurutma yöntemlerinin arı poleninin antioksidan kapasitesi ve fenolik içeriği üzerine etkisi incelenmiştir. Araştırmada kullanılan polen Antalya Merkez ve çevre ilçelerinden toplanan polifloral arı polenidir. Arı polenin kurutulmasında tepsili kurutucu, vakum etüv ve liyofilizatör kullanılmıştır. Taze arı poleni ve kurutulmuş arı poleni örneklerinin nem, protein, yağ, C vitamini içerikleri, pH ve fenolik bileşen profili belirlenmiştir. Arı polenin toplam fenolik ve antioksidan kapasitesinin belirlenmesinde kullanılan özütleme çözgenlerinin (methanol, etanol, aseton ve su) etkisi de araştırılmıştır. Taze ve kurutulmuş arı poleni ekstraktlarının antioksidan kapasitesi (DPPH + radikalini süpürme aktivitesi (DPPH), Demir (III) indirgeme antioksidan kapasitesi (FRAP)) ve toplam fenolik madde içeriği (TFM) belirlenmiştir. Arı polenleri kurutulduğu zaman C vitamini miktarlarında düşüş gözlenmiş ve en az C vitamini miktarı vakum etüvde kurutulmuş arı polenlerinde 248.392±4.021 mg/kg kuru polen olarak bulunmuştur. Kurutulmuş arı poleni metanolik ekstraktlarının 4.27 ila 8.44 mg GAE/g kuru polen aralığında toplam fenolik maddeye ve 74.04 ila 94.77 TEAC/g kuru polen aralığında antioksidan kapasiteye sahip olduğu tespit edilmiştir. DPPH+ analizlerinde ise en yüksek aktivite etanol çözgeni kullanılan arı poleni ekstraktlarında gözlenmiş ve sonuçlar IC50 değeri olarak 2.64-3.06 mg/ml aralığında bulunmuştur. FRAP analizlerinde metanol çözgeniyle hazırlanan ekstraktlarının, DPPH analizlerinde ise etanol çözgeniyle hazırlanan ekstraktların daha yüksek aktivite gösterdiği sonucuna varılmıştır. Taze ve kurutulmuş arı polenlerindeki fenolik bileşen miktarının gallik asit ve klorojenik asit cinsinden sırasıyla 12.22-14.11 mg GAE/g kuru polen ve 25.87-29.83 mg KAE/g kuru polen aralığında olduğu tespit edilmiştir. Taze ve kurutulmuş örneklerin fenolik bileşen miktarları arasında önemli bir farkın bulunmadığı görülmüştür.en_US
dc.description.abstractIn this study, effect of drying methods on antioxidant capacity and phenolic content of bee-pollen were investigated. Pollen used in this research was polyfloral bee pollen collected from center and nearby cities of Antalya. Tray dryer, vacuum oven and freeze dryer were used for drying of bee pollen. Moisture, protein, fat, vitamin C contents, pH and phenolic compound profiles of fresh and dried bee pollen samples were determined. Effects of extraction solvents (methanol, ethanol, acetone and water) on the total phenolic content and antioxidant capacity of dried bee pollen were also investigated. Antioxidant capacity (DPPH+ radical scavenging activity (DPPH), ferric reducing antioxidant power (FRAP)) and total phenolic content of the extracts of fresh and dried bee pollen samples were determined. A decrease was observed in vitamin C content of bee pollen when it is dried and the lowest vitamin C content was found in bee pollen dried in vacuum oven as 248.392 ± 4.021 mg/kg dried pollen. It was determined that methanolic extract of dried bee pollens have total phenolic content (TFC) ranging from 4.27 to 8.44 mg GAE/g dry pollen and antioxidant capacity ranging from 74.04 to 94.77 TEAC/g dried pollen. In DPPH+ assay, the highest antioxidant activity with IC50 value ranging from 2.64 to 3.06 mg/ml was observed in bee pollen extracts obtained by using ethanol as solvent. It was concluded that extracts obtained by using methanol as solvent showed higher activity in FRAP analysis while extracts obtained by using ethanol as solvent showed higher activity in DPPH analysis. It was determined that amount of phenolic compounds in fresh and dried bee pollen samples ranged between 12.22 and 14.11 mg GAE/g dried pollen in terms of gallic acid and between 25.87 and 29.83 mg CAE/g dried pollen in terms of chlorogenic acid. It was seen that, there was not significant difference between amount of phenolic compounds of fresh and dried bee pollen samples. It was seen that, there was not significant difference between amount of phenolic compounds of fresh and dried bee pollen samplesen_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOrdu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPolen, kurutma, özütleme, antioksidan kapasite, fenolik bileĢen,Pollen, drying, extraction, antioxidant capacity, phenolic contenten_US
dc.subjectPolen, kurutma, özütleme, antioksidan kapasite, fenolik bileĢen,Pollen, drying, extraction, antioxidant capacity, phenolic contenten_US
dc.titleFarklı Kurutma Yöntemleri ve Farklı Özütleme Çözgenlerinin Arı Poleninin Antioksidan Kapasitesi ve Fenolik İçeriği Üzerine Etkisien_US
dc.title.alternativeEFFECT OF DIFFERENT DRYING METHODS AND DIFFERENT EXTRACTION SOLVENTS ON ANTIOXIDANT ACTIVITY AND PHENOLIC CONTENT OF BEE POLLENen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10126299.pdf101262991.55 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.