Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/972
Title: Piraziz Elmasının Soğukta Muhafaza Performansı Üzerine Farklı Uygulamaların Etkisi
Other Titles: THE EFFECTS OF DIFFERENT APPLICATIONS ON COLD STORAGE PERFORMANCE OF PİRAZİZ APPLE
Authors: Karakaya, Medeni
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Ağırlık kaybı, C vitamini, et sertliği, fenolik, nişasta parçalanması, renk,Colour, flesh firmness, phenolics, starch degradation, vitamin C, weight loss
Issue Date: 2016
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma yöresel bir elma çeşidi olan Piraziz elmasının soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı, renk özellikleri (L*, kroma ve hue açısı), meyve eti sertliği, SÇKM, titre edilebilir asitlik, nişasta parçalanması, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam antioksidan kapasitesi ve duyusal analizler üzerine hasat öncesi aminoetoksivinilglisin (AVG) ve hasat sonrası Aloe vera jel uygulamalarının etkisini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Çalışma kontrol uygulamasına ilave olarak, AVG, Aloe vera jel ve AVG+Aloe vera jel uygulaması olarak tasarlanmıştır. Çalışmada 125 mgL-1 AVG, tahmini hasat tarihinden 4 hafta önce püskürtme; % 20 v/v (1:5) Aloe vera jeli ise soğukta muhafaza öncesinde 2-3 s batırma şeklinde meyvelere uygulanmıştır. Daha sonra tüm meyveler, 2 °C ve % 90+5 oransal nem koşullarında 180 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Meyvelerde ölçüm ve analizler soğukta muhafazanın 30 günlük periyotlarında ve akabinde 20 °C’de 5 gün raf ömründe bekletilen meyveler üzerinde yürütülmüştür. Soğukta muhafaza süresince AVG uygulanmış meyvelerde ağırlık kaybı önemli derecede geciktirilmiştir. Meyve eti sertliği, soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince önemli derecede tüm uygulamalarda bir azalma göstermiştir. Soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince, tüm uygulamalarda nişasta parçalanması meydana gelmiştir. Toplam antioksidan kapasitesi ve C vitamini içeriği tüm uygulamalarda soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince azalmıştır. Benzer şeklide toplam fenolik içeriği, tüm uygulamalar için soğukta muhafaza ve raf ömrü analizlerinin 150. gününe kadar azalmıştır. AVG+Aloe vera ve Aloe vera uygulanmış meyvelerin C vitamini içeriği soğukta muhafaza ve raf ömrü süresince kontrol ve 180. günde yalnızca AVG uygulanmış meyvelerden önemli derecede daha yüksekbulunmuştur. Sonuç olarak AVG, meyve kalitesini daha uzun süre muhafaza etmek için bir araç olarak kullanılabilir.,
This study was carried out to determine the effects of post-harvest Aloe vera and pre-harvest aminoethoxyvinylglycine (AVG) treatments on weight loss, colour characteristics (L*, chroma and hue angle),fruit flesh firmness, soluble solids content (SSC), titratable acidity,starch degradation, vitamin C, total phenolics compounds, total antioxidant capacity and sensory analyses of Piraziz local apple cultivar fruits during cold storage and shelf life.The study was designed as control (non-treatment), Aloe vera gel, MAP and MAP+Aloe vera gel. Piraziz apple fruits were dipped to gel 2-3 second for Aloe vera treatment[% 20 v/v (1:5)]. 125 mgL-1 AVG was sprayed to 4 weeks before anticipated harvest time.Then, fruits were stored at 2 °C and 90+5% RH conditions for 180 days.Measure and analysis were implemented at 30 days interval for cold storage and shelf life (at 20 °C and 5 days). Weight loss was significantly delayed in AVG-treated fruits during cold storage. Fruit flesh firmness significantly reduced with all treatments during cold storage and shelf life. Starch degradation occurred in all treatments during cold storage and shelf life.Total antioxidant and Vitamin C contentdecreased during cold storage and shelf life for all treatments. Total phenolic content increased until150th day of cold storage and shelf life for all treatments, and then decreased. Vitamin C values ofAVG+Aloe vera and Aloe vera-treated fruits were significantly higher than the control and only AVG-treatedfruits in 180th day of cold storage and shelf life.As a result, AVG can be used as a tool to maintain fruit quality for a longer time.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/972
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10106122.pdf101061223.42 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.