Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/962
Title: Mısır (zea mays l. İndendata) ve Soya (glycine max l. Merr) Karışık Ekim Yöntemlerinin Bazı Morfolojik ve Teknolojik Özelliklere Etkileri
Other Titles: THE EFFECT OF SOME MORPHOLOGICAL AND TECHNOLOGICAL INTERCROPPING METHODS ON CORN (Zea mays L. indendata) AND SOYBEAN (Glycine max L. merr)
Authors: Aykutlu, Hammaç Mustafa
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: LER, crude protein ratio, chlorophyll, fatty acid content, leaf area, intercropping.,LER, protein oranı, klorofil, yağ asitleri içeriği, yaprak alanı, karışık ekim.
Issue Date: 2017
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, mısır ve soya bitkisinin yalın ve farklı ekim oranları şeklinde birlikte yetiştirilmesi sonucu en fazla ve kaliteli tane veriminin hangi ekim oranı ile elde edilebileceğini saptamak amacıyla 2016 yılında Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi araştırma ve uygulama arazisinde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada; yalın mısır, yalın soya, bir sıra soya bir sıra mısır, iki sıra soya bir sıra mısır, üç sıra soya bir sıra mısır, bir sıra soya iki sıra mısır, bir sıra mısır üç sıra soya deneme faktörü olarak ele alınmıştır. Araştırma sonuçlarına göre koçanda tane sayısı 555.73–705.00, koçan çapı 5.42–5.71 cm, mısır kül oranı % 5.76-9.30, soyada protein oranı % 42.92–45.38, soya ham yağ oranı % 19.65–20.77, mısır tane verimi 320.05–895.19 kg/da, soya tane verimi 103.57–611.14 kg/da, LER değeri 1.03–1.21 arasında değişim göstermiştir. Çalışma sonucunda incelenen özellikler ve LER (Alan Eşdeğer Oranı) değeri birlikte değerlendirildiğinde, üç sıra soya bir sıra mısır karışık ekim için en uygun metot olduğu kanaatine varılmıştır.,
This study was established 3 times repetitively according to randomized blocks design of experiments in the implementation and investigation field of Faculty of Agriculture in Ordu University to determine the rate of planting with the amount of grain yield the most as a consequence of soybean’s being grown together as different and plain rates, in 2016. In the research, only corn, only soybean, soybean on a line and corn on a line, soybean on two lines and corn on a line, soybean on three lines and corn on a line, soybean on a line and corn on two lines, corn on a line and soybean on three lines were approached as trial factors. According to the results of the research seed number per cob 555.73–705.00, ear diameter 5.42–5.71 cm, corn ash ratio % 5.76–9.30, soybean crude protein ratio % 42.92–45.38, soybean ether extract ratio % 19.65–20.77, corn seed yield 320.05–895.19 kg/da, soybean seed yield 103.57–611.14 kg/da, LER value 1.03–1.21. In the result of the study, when features examined and rate of LER are evaluated together, it was decided that the most suitable method is the form of soybean on three line and corn on a lines for intercropping.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/962
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10142842.pdf101428422.7 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.