Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/958
Title: Bazı Fesleğen (ocimum basilicum l.) Populasyonlarının Herba Verimi ve Uçucu Yağ Oranının Belirlenmesi
Other Titles: DETERMINATION OF HERB YIELD AND ESSENTIAL OIL CONTENT OF SOME BASIL (Ocimum basilicum L.) POPULATIONS
Authors: Karaca, Mehmet
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Dry leaf yield, Fresh herbage yield, Sweet basil, Volatile oil ratio.,Fesleğen, Herba Verimi, Ocimum basilicum, Uçucu Yağ.
Dry leaf yield, Fresh herbage yield, Sweet basil, Volatile oil ratio.,Fesleğen, Herba Verimi, Ocimum basilicum, Uçucu Yağ.
Issue Date: 2017
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, bazı fesleğen (Ocimum basilicum L.) popülasyonlarının herba verimi ve uçucu yağ içeriğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Tesadüf Blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülen tarla denemesinde bitkisel materyal olarak Türkiye’nin farklı bölgelerinden toplanmış olan 80’den fazla fesleğen popülasyonu içinde seçilen 9 genotip kullanılmıştır. Araştırmada her biri çiçeklenme döneminde olmak üzere 2 biçim yapılmış ve bitki boyu, yeşil herba verimi, kuru herba verimi, kuru yaprak verimi ve uçucu yağ oranı incelenmiştir. İncelenen bütün özelliklerde fesleğen genotipleri arasındaki farklılıklar çok önemli çıkmıştır. Bitki boyu 17.16-45.33 cm, yeşil herba verimi 195.00-383.99 g/bitki, kuru herba verimi 22.21-46.85 g/bitki, kuru yaprak herba verimi 12.46-25.99 g/bitki ve uçucu yağ̆ oranı %0.25-1.06 arasında değişmiştir. Yeşil ve kuru herba verimi bakımından Tokat orijinli genotip, uçucu yağ oranı açısından Adana orijinli genotip öne plana çıkmıştır.,
This study was carried out to determine herb yield and volatile oil content of some sweet basil (Ocimum basilicum L.) populations. A field experiment in randomized block design with three replications was carried using plant material of nine basil genotypes selected from a population including more than 80 genotypes collected from different regions of Turkey. In the study, the plants were harvested two times at flowering stage and plant height, fresh herb yield, dry herb yield, dry leaf yield and essential oil content were evaluated. Significant differences among the genotypes studied were determined for all traits evaluated. Plant height, fresh herb yield, dry herb yield and essential oil content values were found to be within the ranges of 17.16-45.33 cm, 195.00-383.99 g/plant, 22.21-46.85 g/plant, 2.46-25.99 g/plant and 0.25-1.06%, respectively. In terms of fresh herbage yield and essential oil content, the genotypes of Tokat and Adana were promising genotypes.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/958
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10140117.pdf101401171.28 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.