Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/951
Title: Çayda (Camelia sinensis L.) Önemli Kalite Özelliklerinin Güneşlenme Durumuna ve Sürgün Dönemlerine Göre Değişimi
Other Titles: CHANGING OF IMPORTANT QUALITY CHARACTERISTICS ACCORDING TO SUNSHINE CONDITION AND SHOOTING PERIOD IN TEA (Camelia sinensis L.)
Authors: Kazdal, Nilgün
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Camelia sinensis, Çay, Güneşlenme, Kalite, PAR, Verim,Camelia sinensis, PAR, quality, sunshine, tea, yield
Issue Date: 2017
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma yaş çay yaprağının (Camelia sinensis L.) verim, kalite parametreleri ve mineral madde içeriklerinin bahçelerin güneşlenme durumu ve sürgün dönemlerine göre değişimini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2015 yılında, Rize’nin Güneysu ilçesinde gün boyu güneş alan (% 100 PAR), günün yarısında güneşli (% 66 PAR) ve gölgeli bahçede (% 41 PAR) ve 3 hasat döneminde yürütülmüştür. Deneme deseni tesadüf bloklarında 2 faktörlü ve 3 tekerrürlü olarak düzenlenmiştir. Çalışma sonucunda yaş çaydaki verimin en fazla gölgeli bahçede (% 41 PAR) ve 1. sürgün döneminde belirlendiği; kuru madde, toplam kül ve kafein içeriğinin bahçelerin güneşlenme durumları ve sürgün dönemlerine göre önemli düzeyde değişmediği; en fazla toplam polifenol içeriğinin gölgeli bahçede (% 41 PAR) ve 2. sürgün döneminde olduğu; ham selüloz içeriğinin en fazla günün yarısı güneşli bahçede (% 66 PAR) ve 3. sürgün döneminde olduğu; su ekstraktı değerinin en fazla güneşli bahçede (% 100 PAR) ve 1. sürgün döneminde olduğu ve mineral madde içeriklerinin birçok faktöre göre değişebileceği belirlenmiştir.
This study was carried out to determine the changing of yield, important quality characteristics and mineral matter contents according to sunshine condition and shooting period in fresh tea leaves (Camelia sinensis L.). This study was planned at three tea orchards which sunny during the day (100 % PAR), sunny half-day (66 % PAR) and shady (41 % PAR), and at three harvest periods. Experiment was set up out in randomized blocks design with two factors and three replications. In the results, it was determined that the most yield was obtained at shady orchard (41 % PAR), and in the first harvest period; dry matter, total ash and coffeine contents were nonsignificantly to all factors; the most total polyphenols was at shady orchard (41 % PAR), and in the second harvest period; the most crude cellulose content was sunny half-day orchard (66 % PAR), and in the third harvest period; the most water extract was sunny during the day orchard (100 % PAR), and in the first harvest period; mineral matter content may vary according to many factors.
Description: 10141835
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/951
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10141835.pdf101418351.53 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.