Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/938
Title: Farklı Salisilik Asit Dozlarının Bazı Amerikan Asma Anaçlarının Tuzluluğa Olan Dayanımı Üzerine Etkileri
Other Titles: EFFECTS OF DIFFERENT SALICYLIC ACID DOSES ON SALINITY RESISTANCE OF DIFFERENT AMERICAN GRAPEVINE ROOTSTOCKS
Authors: Yenilmez, Nurşen
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Asma, Salisilik asit, Stres, Tuzluluk.,Grapevine, Salicylic acid, Salinity, Stress.
Issue Date: 2016
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma 2013-2014 vejetasyon dönemi içerisinde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Uygulama ve Araştırma alanında yer alan serada yürütülmüştür. Araştırmada tuzluluk stresi altındaki (5120 ppm NaCl) üç farklı Amerikan asma anacı (1103P, 110 R, 41 B) çeliklerinde farklı dozdaki salisilik asit uygulamalarının (0, 3, 6 ve 9 mM) etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak bitki canlılığı (%), göz uyanma oranı (%), sürgün uzunluğu (cm), sürgün yaş ağırlığı (g), sürgün kuru ağırlığı (g), sürgündeki boğum sayısı (adet), sürgündeki yaprak sayısı (adet), toplam yaprak alanı (cm2), toplam klorofil içeriği, köklenme oranı (%), kök yaş ağırlığı (g), kök kuru ağırlığı (g), kök uzunluğu (cm), kök sayısı (adet), zararlanma derecesi, tolerans aranı (TO), tolerans indeksi (TO), yapraktaki Na (ppm), K (%) Ca (%) ve Mg (%) içerikleri belirlenmiştir. Sonuç olarak bütün parametreler dikkate alındığında, 41 B ve 1103 P Amerikan asma anaçlarında tuzluluk stresini azaltmada 6 ve 9 mM salisilik asit uygulaması etkili olurken 110 R anacı için net olarak bir doz tavsiyesinin yapılması mümkün olmamıştır.
This thesis was conducted in a greenhouse located in Research and Implementation fields of Ordu University Agricultural Faculty during 2013-2014 vegetation period. The effects of different salicylic acid treatments (0, 3, 6 and 9 mM) on scions of three different American grapevine rootstocks (1103P, 110 R, 41 B) under salt stress (5120 ppm NaCl) were investigated. For this purpose, plant vigor (%), bud burst rate (%), shoot length (cm), shoot fresh weight (g), shoot dry weight (g), number of nodes per shoot, number of leaves per shoot, total leaf area (cm2), total chlorophyll content, rooting ratio (%), root fresh weight (g), root dry weight (g), root length (cm), number of roots, damage ratio, tolerance ratio (TR), tolerance index (TI), leaf Na (ppm), K (%), Ca (%) and Mg (%) contents were determined. Considering entire parameters, it was observed that while 6 and 9 mM salicylic acid doses were found to be effective in reducing salt stress in 41 B and 1103 P American grapevine rootstocks, a remarkable dose was not able to be identified for 110 R rootstock.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/938
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
446992.pdf4469921.85 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.