Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/908
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErtürk, Ömer-
dc.contributor.authorYarılgaç, Emine Şeyma-
dc.date.accessioned2022-08-12T05:16:01Z-
dc.date.available2022-08-12T05:16:01Z-
dc.date.issued2016-
dc.date.submitted2016-
dc.identifier.citationYarılgaç, E.Ş. (2016) Ordu Yöresi Bal Arılarının (Apis Mellifera l.) Bakteriyal Florasıen_US
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/908-
dc.description10112521en_US
dc.description.abstractAvrupa bal arısı (Apis mellifera) Dünya’da yaygın olarak yetiştiriciliği yapılan bir bal arısı türüdür. Bu çalışmada bal arılarının mezofilik bakteri florasını belirlemek amacı ile bakteri izolasyonu yapılmış olup, elde edilen izolatların bal arıları üzerinde insektisidal etkileri bioassay çalışması yapılarak incelenmiştir. Çalışmada; Ordu iline ait 9 ilçeden (Altınordu, Aybastı, Çatalpınar, Gürgentepe, Gölköy, Fatsa, Kabataş, Perşembe ve Ulubey) sağlıklı ve ölü ergin arılar toplanmıştır. Toplanan bal arılarından mezofilik bakteri izolasyonu yapılmıştır. İzolatlar VITEK® 2 Advanced Colorimetry™ yöntemi kullanılarak tür düzeyinde tanımlanmıştır. Bal arılarından elde edilen Gram negatif ve Gram pozitif bakterilerin bal arılarına karşı olumsuz bir etkisi olup olmadığı bioassay çalışmasıyla belirlenmiş olup, bu çalışmada sağlıklı ergin arılar kullanılmıştır. Kontrol grubuna göre sonuçlar değerlendirilmiştir. Tanımlanan bakteriler Staphylococcus, Klebsiella, Citrobacter, Leucanostoc, Kocuria, Sphingomonas, Burkholderia, Hafnia, Escherichia, Aeromonas, Pantoea, Bacillus, Paenibacillus ve Streptococcus cinslerine ait türlerdir. Yapılan bioassay çalışması sonucunda Escherichia coli ve Bacillus licheniformis türlerinin arılar üzerinde en fazla öldürücü etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Yapılan çalışma, ülkemiz ve Ordu ilimiz için önemli bir değere sahip olan bal arılarının bakteri florasının tespitine ilişkin önemli bir katkı sağlamaktadır. Ayrıca, yeni bakteri türlerinin tanımlanması için önemli bir adım olacağı düşünülmektedir.,en_US
dc.description.abstractEuropean honey bee (Apis mellifera) is a well known species of honey bee. It is frequently maintained by beekeepers for its honey product in the world. In the present study, isolation, identification and bioassay experiments of bacteria from honey bees were carried out to determine the bacterial flora of honey bees in Ordu province. Healthy and dead honey bees were collected from nine localities (Altınordu, Aybastı, Çatalpınar, Gürgentepe, Gölköy, Fatsa, Kabataş, Perşembe and Ulubey) in Ordu province. Mesophilic bacteria were isolated from these hobey bees and the bacterial isolates were identified at the species level using VITEK® 2 Advanced Colorimetry™ Method. Insecticidal effects of Gram negative and Gram positive bacteria isolated from honey bees were determined on the healthy honey bees with bioassay experiments. The results were corrected using Abbott’s formüle. During the study the identified bacterial species belong the genera Staphylococcus, Klebsiella, Citrobacter, Leucanostoc, Kocuria, Sphingomonas, Burkholderia, Hafnia, Escherichia, Aeromonas, Pantoea, Bacillus, Paenibacillus and Streptococcus. Bioassay experiments confirmed that Escherichia coli and Bacillus licheniformis have the highest mortality effects on the honey bees.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherOrdu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectApis mellifera, Mesophilic Bacterial Flora, Bioassay, Ordu province,Apis mellifera, Mezofilik Bakteri Florası, Bioassay, Orduen_US
dc.titleOrdu Yöresi Bal Arılarının (Apis Mellifera l.) Bakteriyal Florasıen_US
dc.title.alternativeBacterial Flora of Honey Bees (Apis Mellifera) in Ordu Provinceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10112521.pdf101125211.98 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.