Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/899
Title: Fındık Zurufu Kompostunun Toprakların ve Fındık Bitkisi Yapraklarının Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi
Other Titles: Effect of Hazelnut Husk Compost on Nutrient Contens of Soil and Hazelnut Leaves
Authors: Tarakçıoğlu, Ceyhan
Karaca, Esra
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Besin elementi, fındık, toprak ve yaprak analizleri, zuruf kompostu.,Hazelnut, huskcompost, leaf and soil analysis, nutrient.
Issue Date: 2016
Publisher: Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü
Citation: Karaca, E. (2016) Fındık Zurufu Kompostunun Toprakların ve Fındık Bitkisi Yapraklarının Besin Maddesi İçerikleri Üzerine Etkisi
Abstract: Bu çalışmada; biyoteknolojik yöntemlerle elde edilen fındık zurufu kompostunun iki farklı tekstüre sahip fındık bahçesinde toprakların ve fındık bitkisi yapraklarının bazı besin maddesi içeriklerindeki değişimler araştırılmıştır. Çalışmada fındık zuruf kompostu iki farklı fındık bahçesinde, toprakların organik madde kapsamını 0, % 0.5 (1.25 ton/da), % 1 (2.5 ton/da), % 2 (5 ton/da), % 3 ( 7.5 ton/da) ve % 4 (10 ton/da) oranında artıracak şekilde uygulanmış ve 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada 3 ay aralıklarla uygulamaların yapıldığı her bir ocaktaki dalların taç iz düşümünden 4 kez toprak örnekleri alınarak toprakların bazı kimyasal özellikleri ile iki dönemde alınan yaprak örneklerinin kimi bitki besin maddesi içerikleri belirlenmiştir. Fındık zuruf kompostu, kumlu-tın bünyeye sahip toprakta pH ve değişebilir Ca içeriğini sınırlı miktarda artırırken, killi-tın bünyeye sahip toprakta ise azalmasına neden olmuştur. Artan düzeylerde uygulanan fındık zuruf kompostu deneme bahçesi topraklarının organik madde miktarı, toplam azot, bitkiye yarayışlı P, Fe, Cu, Zn, Mn içerikleri ile değişebilir K, Mg içeriklerini genellikle kontrolün üzerinde arttırmıştır. Deneme bahçelerinin toprak özellikleri bakımından Cu içeriği hariç diğer tüm özellikleri arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir. Örnekleme dönemlerine göre; toprakların organik madde, toplam N, değişebilir K ve Ca ile bitkiye yarayışlı Zn içeriklerinin genellikle azaldığı, Fe ve Mn içeriklerinin genellikle arttığı saptanmıştır. Artan düzeylerde fındık zurufu kompostu uygulaması ile fındık bitkisi yapraklarının toplam N, P, K, Ca, Cu, Zn ve Mn içeriklerinin kontrole göre arttığı, toplam Fe içeriğinin ise azaldığı tespit edilmiştir. Bitkilerin toplam Fe içeriği hariç lokasyonlar arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Yine yaprakların toplam P, Ca, Mg, Cu ve Mn içeriklerinin örnekleme dönemine göre arttığı; yaprakların toplam N, K, Fe ve Zn içeriklerinin ise azaldığı belirlenmiştir.
This study was investigated the hazelnut husk compost prepared by biotechnologic on the seasonal variations in nutrient contens of soil and hazelnut leaves in different two soil textures. Hazelnut husk compost was applied to increase of soil organic matter content as 0, 0.5 % (1.25 ton / da), 1 % (2.5 ton /da), 2 % (5 ton / da), 3 % (7,5 ton /da) ve 4 % (10 ton /da) with three replications. Soil samples were collected from at four times per three months and leaf samples were taken at the two different time and analysed some soil and plant chemical properties. While the soil pH and exchangeble Ca contents were increased slowly by hazelnut husk compost applications in sandy loam textures, decreased in clay loam textures. The soil organic matter, total N, available P, Fe, Cu, Zn, Mn and exchangable K and Mg contents of soil were increased as a control by increased levels of hazelnut husk compost. There were significat differences on soil properties both hazelnut orchards, except for cupper. The soil organic matter, total N, exchangable K and Ca, available Zn decreased as a sampling periods, but available Fe and Mn contents of soil increased generally. Applications of hazelnut husk compost increased the concentrations of total N, P, K, Ca, Cu, Zn and Mn in hazelnut leaves, but decreased total Fe, as a control. Nutrient concentrations leaf of hazelnut plants significantly varied by orchards, except for iron. Total P, Ca, Mg, Cu and Mn concentrations increased in the leaves, where as that of N, K, Fe and Zn decreased throughout the sampling periods.
Description: 10119312
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/899
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10119312.pdf101193122.36 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.