Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/887
Title: Bal Arılarının Elmada Tozlanmaya Etkisinin Belirlenmesi
Authors: Canverdi, Nazlı Pınar
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Elma, Bal Arısı,Tozlanma, Döllenme.
Issue Date: 2016
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Dünya’da ve ülkemizde meyveler içerisinde üretimi en fazla olan elma, birim alandan alınan ürünün ve çeşit sayısının fazlalığı, soğuk iklimlere dayanıklılığı ve sanayi çok farklı şekillerde değerlendirilebilmesi bakımından önemli bir meyvedir. Meyve oluşumu için tozlanma ve ardından döllenme gerekmektedir. Erkek çiçek tozlarının dişiçik tepesine taşınması olayı olan tozlanmanın gerçekleşmesi için birçok meyvede polinatörlere ihtiyaç vardır. Bunların içerisinde ise en çok bal arılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Elma çiçekleri genel olarak kendine kısır olması nedeniyle kendi çiçek tozlarıyla tozlanamazlar. Kendine kısır olan elma ancak yabancı tozlanma ile kaliteli ürün alınabilir. İyi bir tozlanma ve döllenme olmadığı durumda meyveler gelişmelerini tamamlayamayarak dökülür veya tozlanma yetersizliğinden dolayı birkaç tohum taslağı teşekkülü sonucu meyvelerin şekli bozulmakta ve sofralık değeri düşmektedir. Çalışma, Ordu İlinin Ulubey İlçesinde 2014-2015 yıllarında M9 anacı üzerine aşılı Granny Smith ve Jersey Mac çeşitlerinin bulunduğu kapama elma bahçesinde yürütülmüştür. Yürütülen çalışma sonucunda uygulamalar içerisinde kontrol grubu diğer uygulamalara göre önemli düzeyde istatistiki farklılıklar elde edilmiştir. Bu da bize göstermektedir ki bal arısı faaliyetlerinin tozlanma ve dolayısıyla döllenme üzerinde önemli bir katkı sağlamaktadır.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/887
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ SON HALİ.pdf8.08 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.