Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/864
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Öründü, Serap | - |
dc.date.accessioned | 2022-08-11T13:14:04Z | - |
dc.date.available | 2022-08-11T13:14:04Z | - |
dc.date.issued | 2016 | - |
dc.date.submitted | 2016 | - |
dc.identifier.uri | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/864 | - |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, pastörize sütten Tel peyniri üretilmiştir. Sadece kontrol peyniri çiğ sütten üretilmiştir. Pastörize sütten üretilen peynir örneklerinin bazılarına mayalama esnasında, bazılarına ise haşlama işleminden sonra starter kültür katılmıştır. Örnekler vakum ambalajlanıp olgunlaşmaya bırakılmıştır. Olgunlaşmanın 2., 15., 30., 60. ve 90. günlerinde kimyasal, biyokimyasal ve duyusal analizleri yapılmıştır. Veriler istatistikî olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre olgunlaşma süresi ve peynir çeşidinin kurumadde, yağ, kurumadde yağ, protein, tuz, pH, titrasyon asitliği, olgunlaşma oranı, NPN (protein olmayan azot) oranı, PPN (proteaz pepton azot) oranı üzerine önemli etkisi bulunmuştur (p<0.05). Kurumaddede tuz ve kül üzerine sadece peynir çeĢidinin önemli etkisi olmuştur (p<0.05). Elektroforetik analiz sonucunda S1-kazein ve -kazein konsantrasyonlarında olgunlaşmanın sonuna kadar azalma gözlemlenmiştir. Duyusal olarak renk ve görünüş, tekstür, tat-aroma, koku ve genel kabuledilebilirlik puanları kontrol peyniri ve mayalama esnasında starter kültür katılan peynirlerde daha yüksek değerler almışlardır. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Tel Peyniri, Çiğ Süt, Pastörize Süt, Starter Kültür, HaĢlama, Fermantasyon | en_US |
dc.title | Tel Peynirinin Olgunlaşma Kriterlerine Starter Kültürün Etkisinin Araştırılması | en_US |
dc.type | masterThesis | en_US |
dc.contributor.department | Ordu Üniversitesi | en_US |
dc.contributor.department | Fen Bilimleri Enstitüsü | en_US |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
SERAPÖRÜNDÜTEZ.pdf | 1.72 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.