Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/860
Title: Tuzlu Koşullarda Farklı Organik Materyal Uygulamalarının Soğanda Verim ve Kalite Üzerine Etkileri
Authors: Keskin, Ayşe
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Yeşil soğan, Çay atığı kompostu, Fındık zurufu kompostu, Humus, Tuz stresi, Tuz toleransı, K+ ve Na+ Oranı
Issue Date: 2015
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, 2013-2014 yetiştirme sezonunda tuzlu koşullarda farklı organik materyal uygulamalarının soğanda verim ve kalite üzerine etkilerini belirlemek amacıyla Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama alanları ve laboratuvarlarında yürütülmüştür. Deneme 3 tekrarlı olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre kurulmuştur. Bitkisel materyal olarak Kantartopu soğan çeşidinin arpacıkları kullanılmıştır. Saksılara toprakla karıştırılarak farklı organik materyal (humus 0, 75, 150, 300 kg/da; fındık zurufu kompostu 0, 3, 6, 9 t/da; çay atığı kompostu 0, 3, 6, 9 t/da) konulmuştur. Arpacıklar 4-5 cm yaprak uzunluğuna geldiğinde bitkiler tuz (0 mM ve 75 mM) stresine maruz bırakılmıştır. Hasat edilen bitkilerde verim ile bazı verim komponentleri ve bitki besin elementi içerikleri incelenmiştir. Araştırma bulgularına göre tuzlu koşullarda farklı organik materyal uygulamalarının kontrol parsellerine göre verim, aks uzunluğu, yeşil aksam uzunluğu, kök uzunluğu, bitki yaprak sayısı, kuru madde miktarı ile birlikte bitkilerin K ve Na içeriklerine etkileri önemli bulunmuştur. Organik materyal uygulamalarıyla kontrol parsellerine göre verim değerlerinde %22 ile %44 oranları arasında artış meydana gelmiştir.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/860
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
TEZ 08.01.2016 Ayşe KESKİN.pdf868.69 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.