Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/858
Title: Bulancak Karası Dutunun Bazı Meyve Özeliklerinin Belirlenmesi ve Çelikle Çoğaltılması Üzerine Bir Araştırma
Authors: Erdem, Sevinç
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Dut, İndol Bütirik Asit, Köklendirme, Pomoloji
Issue Date: 2015
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma, Bulancak Karası dutunun bazı meyve özelliklerinin belirlenmesi ve çelikle çoğaltılması imkânlarının belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada Giresun ili Bulancak ilçesi Kuşluhan köyünde Kadir ŞAHİN isimli üretici bahçesinden alınan meyve örnekleri ve bir yıllık sürgünleri materyal olarak kullanılmıştır. Pomoloji çalışmasında örnek alınan meyvelerde çok sayıda meyve özelliği incelenmiştir. Çelikle çoğaltma çalışmasında ise 3 çelik alma zamanında (Mart, Temmuz ve Kasım) İndol Bütirik Asidin (IBA) dut çeliklerinin köklenmesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla dört farklı IBA dozu (0, 1000, 2000, 4000, 6000 ppm) üzerinde çalışılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, ortalama değerler üzerinden, meyve ağırlığı 5.07 g, meyve boyu 29.44 mm, meyve eni 16.25 mm, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM) 9.87, pH 4.76 ve titre edilebilir asit miktarı (TEA) ise 0.10 olarak tespit edilmiştir. Bulancak karası dutunda, farklı dozlarda IBA uygulamalarında % 6.67-53.33 oranında köklenme başarısı elde edilmiştir. Dönemler açısından en yüksek köklenme oranı % 38.67 ile Kasım ayında alınan çeliklerde, en düşük köklenme değeri ise % 23.33 ile Mart dönemde alınan çeliklerde tespit edilmiştir.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/858
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10095757.pdf100957571.66 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.