Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/84
Title: Fatsa’nın (Ordu) Yerel Kışlık Armut Çeşitleri
Other Titles: LOCAL WINTER PEAR CULTIVARS OF FATSA DISTRICT (ORDU PROVINCE OF TURKEY)
Authors: Prof. Dr. Bostan, Saim Zeki
Yılmaz, Alev
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0001-6398-1916
Keywords: Armut, Kışlık çeşit, Pomoloji, Pyrus communis, Yerel çeşit
Pear, Winter variety, Pomology, Pyrus communis, Local variety
Issue Date: 2020
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma 2018 ve 2019 yıllarında Ordu ili Fatsa ilçesinde yetiştirilen kışlık yerel armut çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür Çalışmada Fatsa merkez ve mahallerinde yetişen 38 yerel kışlık armut çeşidi belirlenmiştir. Araştırma sonucuna göre yerel çeşitlerdeki ortalama meyve ağırlığı 45.1 g (Çörtük) ile 307.1 g (Kışlık 11); meyve eni 44.3 mm (Çörtük) ile 84.9 mm (Kışlık 11); meyve boyu 43.3 mm (Çörtük) ile 87.6 mm (Kışlık 12); meyve suyunda pH değeri 3.3 (Kışlık 19) ile 5.5 (Bal Armut 5); suda çözünür kuru madde içeriği %9.1 (Kışlık 13) ile %12.8 (Hicucur) ve titre edilebilir asit miktarı %1.3 (Bal Armut 4) ile %13.6 (Benekli) değerleri arasında değişmiştir. Genel kalite analizlerine göre yapılan değerlendirme sonucunda, Kışlık 23, Kışlık 12, Bal Armut 3, Keş Armut, Hicucur ve Susak Boğaz yerel kışlık armut çeşitlerinin standart çeşit adayları olarak dikkate alınmasına karar verilmiştir.
This study was carried out with the aim of determining the pomological properties of the local winter pear varieties grown in Fatsa district of Ordu province (Turkey) in 2018 and 2019. In the study, 38 local winter pear varieties were determined. According to the research results, the average fruit weight was ranged from 45.1 g (Çörtük) to 307.1 g (Kışlık 11); fruit width from 44.3 mm (Çörtük) to 84.9 mm (Kışlık 11); fruit length from 43.3 mm (Çörtük) to 87.6 mm (Kışlık 12); pH value in fruit juice from 3.3 (Kışlık 19) to 5.5 (Bal Armut 5); soluble solid content from %9.1 (Kışlık 13) to %12.8 (Hicucur) and the amount of titratable acid from %1.3 (Bal Armut 4) to %13.6 (Benekli). As a result of the evaluation according to the general quality analysis, it was decided that the local winter pear varieties of Kışlık 23, Kışlık 12, Bal Armut 3, Keş Armut, Hicucur and Susak Boğaz were considered as standard variety candidates.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/84
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10247594.pdf102475941.65 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.