Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/835
Title: Yaş Ve Kuru Çayda, Verim ve Önemli Kalite Parametrelerine Sarı Çay Akarı
Authors: Birsen Aşık, ÇUHADAR
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Yaş çay, Kuru çay, Verim, Kalite parametreleri, Sarı Çay Akarı, Polyphagotarsonemus latus
Issue Date: 2015
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Citation: Çuhadar Birsen, 2015, YAŞ VE KURU ÇAYDA, VERİM VE ÖNEMLİ KALİTE PARAMETRELERİNE SARI ÇAY AKARI
Abstract: Bu çalışma, Rize ili Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün “Muradiye-10” , “Pazar-20” ve “Tuğlalı-10” çay klonları ile tesis edilmiş parselleri üzerinde, sarı çay akarı (Polyphagotarsonemus latus)’nın yaş ve kuru çayda mineral madde içeriği ve kalite parametreleri ile yaş çay verimine olan etkilerini belirlemek amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında 3. Sürgün döneminde yürütülmüştür. Mineral madde olarak alüminyum (Al), kalsiyum (Ca), bakır (Cu), demir (Fe), magnezyum (Mg),mangan (Mn), kükürt (S) ve çinko (Zn) değerleri analiz edilmiştir. Kalite parametreleri olarak ekstrakt, kafein, kuru madde, parlaklık, polifenol, renk, selüloz, theaflavin (Tf), thearubigin (Tr), theaflavin (Tf) / thearubigin (Tr) ve toplam kül değerleri analiz edilmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak planlanmıştır. İncelenen özelliklerin çeşitler ile bulaşık ve temiz parsellere göre değişimini belirlemek amacıyla istatistiksel analizi yapılmıştır. Sonuç olarak sarı çay akarı P. latus’un yaş çay ve kuru çayda mineral madde, kalite parametreleri ve verim üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/835
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BİRSEN AŞIK ÇUHADAR.pdf875.76 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.