Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/829
Title: | Gürgentepe (Ordu) İlçesinde Yetiştirilen Yerel Elma Çeşitlerinin Meyve ve Ağaç Özellikleri |
Authors: | AÇIK, FADİME Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Ordu, Yerel Elma, Meyve özellikleri, Ağaç özellikleri |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışma Gürgentepe ilçesinde (Ordu) yetiştirilen mahalli elma çeşitlerinin meyve ve ağaç özelliklerinin incelenmesi amacıyla 2013 ve 2014 yıllarında yörede ‘Al (kırmızı) Elma’, ‘Benekli Al Elma’, ‘Dalkıran Elma-1’, ‘Dalkıran Elma-2’, ‘Ekşi Elma-1’, ‘Ekşi Elma-2’, ‘Er Elma’, ‘Kabak Elma’, ‘Kırmızı Alaca’, ‘Kırmızı Köy Elması’, ‘Köy Elması-1’, ‘Köy Elması-2’, ‘Misket Elma’, ‘Sarı Elma’, ‘Yeşil Elma’, ‘Yeşil Köy Elması’, ‘Ziraat Elması-1’ ve ‘Ziraat Elması-2’ olarak adlandırılan 18 yerel elma çeşidi üzerinde yürütülmüştür. 2013 ve 2014 yıllarında alınan meyve örneklerinde ortalama sonuçlara göre meyve ağırlığı 67.23-194.96 g; meyve çapı 52.38-78.28 mm; meyve boyu 45.55- 64.09 mm; meyve eti sertliği 6.25-10.07 lb; çekirdek ağırlığı 0.15-0.34 g; suda çözünür kuru madde miktarı % 8.50-14.50, titre edilebilir asit oranı % 2.00-9.40 ve pH değeri 3.01-4.84 arasında değişmiştir. Seçilmiş genotiplerde tam çiçeklenme tarihi 20 Nisan-7 Mayıs; hasat olum tarihi 25 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmiş olup tam çiçeklenmeden hasada kadar 111-138 gün geçmiştir. |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/829 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10080510.pdf | 10080510 | 2.1 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.