Please use this identifier to cite or link to this item:
http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/823
Title: | Yerel Mısır (Zea Mays l.) Genotiplerinin Çinko Kullanım Etkinliğinin Belirlenmesi |
Authors: | ETE, ÖZLEM Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü |
Keywords: | Mısır, Besin elementi etkinliği, Zn’lu gübreleme, Zn alınımı |
Issue Date: | 2015 |
Publisher: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Abstract: | Bu çalışmanın amacı yerel mısır genotiplerinin çinko (Zn) kullanım etkinliğini belirlemektir. Bu çalışma, sera koşullarında 21 farklı yerel mısır genotipine dört farklı Zn dozu (0, 0.5, 2.0 ve 8.0 mg Zn kg-1) uygulanarak, tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada, mısır bitkisinde, gövde kuru madde miktarları, Zn konsantrasyonları, toplam kaldırılan çinko ve bitkilerin % Zn kullanım etkinlikleri incelenmiştir. Araştırmada incelenen parametreler içerisinde, gövde çinko konsantrasyonları üzerine genotip, Zn dozları ve genotip x doz etkisi önemli bulunmuştur. Ayrıca, artan dozda Zn uygulamasıyla 21 yerel mısır genotiplerinin gövde kuru madde, çinko konsantrasyonu ve içeriklerinin de arttığı saptanmıştır. Düşük ve yüksek Zn’lu koşullarda yetiştirilen 21 yerel mısır genotiplerlerinin % Zn etkinlik oranı içersinde geniş varyasyon olduğu saptanmıştır. Kuru madde ve etkinlik indeksi esas alınarak; 3, 10, 13 ve 20 numaralı genotipler etkin diğerleri ise etkin olmayan olarak sınıflandırılmıştır. Anahtar Kelimeler: |
URI: | http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/823 |
Appears in Collections: | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
10077737_ozlem_ete.pdf | 10077737 | 1.44 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.