Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/8
Title: Arı Ekmeğinin Besinsel Kalitesi, Biyoaktif ve Antimikrobiyal Özelliklerinin Belirlenmesi
Other Titles: Determınatıon Of Nutrıtıonal Qualıty, Bıoactıve And Antımıcrobıyal Propertıes Of Bee Bread
Authors: Prof. Dr. Temiz, Hasan
Şahin, Sümeyye
Kaya, İlknur
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0002-9344-7690
Keywords: Antibacterial Activity, Antioxidant, Bee Bread, Extract, Phenolic.,Antibakteriyel Aktivite, Antioksidan, Arı Ekmeği, Ekstrakt, Fenolik.
Antibacterial Activity, Antioxidant, Bee Bread, Extract, Phenolic.,Antibakteriyel Aktivite, Antioksidan, Arı Ekmeği, Ekstrakt, Fenolik.
Issue Date: 2022
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: ÇalıĢmada 2020 yılı mahsulü farklı peteklerden alınmıĢ taze on arı ekmeği (P1AE-P10AE) ile 2019 yılı mahsulü soğuk hava depolarında depolanmıĢ bir arı ekmeği karıĢım numunesi (P0AE) olmak üzere toplam 11 numunede analizler gerçekleĢtirilmiĢtir.ÇalıĢmada öncelikli olarak arı ekmeklerinin kimyasal içeriği (kuru madde, kül, yağ ve protein miktarları) araĢtırılmıĢ, daha sonra arı ekmeği numunelerinin metanol, saf su ve metanol:saf su karıĢımı olmak üzere üç farklı çözücüyle ekstraktları hazırlanarak bu ekstraktların biyoaktif özellikleri (toplam antioksidan kapasitesi, toplam fenolik içeriği ve antibakteriyel etkisi) incelenmiĢtir. Veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde kuru madde miktarının depolanmıĢ numunede fazla olduğu (%98.150.06), kül miktarının birbirine benzer olduğu, protein miktarının taze numunelerde daha fazla olduğu (%25.940.28), yağ miktarının da taze numunelerde daha fazla olduğu (% 4.100.04) tespit edilmiĢtir. Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin saf suyla hazırlanmıĢ ekstraktların daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu; en yüksek antioksidan kapasitesini (0.300.00 mmol TE/L) 2020 mahsulü P1AE, P8AE ile P10AE numunelerinin gösterdiği bulunmuĢtur. Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin metanol:su karıĢımıyla (4:1) hazırlanmıĢ ekstraktların daha yüksek fenolik içeriğine sahip olduğu; en yüksek fenolik miktarını (0.660.00 mg GAE/100g) 2020 mahsulü P5AE numunesinin içerdiği tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada ayrıca kullanılan çözücülerden bağımsız depolanmıĢ 2019 yılı mahsulü arı ekmeklerinin taze 2020 yılı mahsulü arı ekmeklerinden daha az antioksidan kapasitesine sahip olduğu ve daha az fenolik madde içerdiği de tespit edilmiĢtir. Antibakteriyel aktiviteye bakıldığında E.coli‟ye karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının, L.monocytogenes‟e karĢı hem metanolde hem de metanol:saf su karıĢımında çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının, M.luteus‟a karĢı metanolde çözündürülen numunelerden iki numune hariç (P6AE ile P8AE) diğer tüm numunelerin, S.aureus’a karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının antibakteriyel etki gösterdiği tespit edilmiĢtir.,In the study, analyzes were carried out on a total of 11 samples, including ten fresh bee bread (P1AE-P10AE) taken from different honeycombs in 2020 and a bee bread mixture sample (P0AE) stored in cold air storages from 2019 crops. In the study, firstly, the chemical content (dry matter, ash, oil and protein amounts) of bee breads was investigated, then extracts of bee bread samples were prepared with three different solvents, including methanol, pure water and methanol:pure water mixture, and then the bioactive properties of these extracts (total antioxidant capacity, total phenolic content and antibacterial effect) were examined. When the data were evaluated statistically, the amount of dry matter was higher in the stored sample (98.15±0.06%), the amount of ash was similar to each other, the amount of protein was higher in fresh samples (25.94±0.28%), and the amount of oil was higher in fresh samples (% 4.10±0.04) was determined. Among the three solvents used, it was found that extracts prepared with pure water from bee bread had higher antioxidant content; it was found that the 2020 crop P1AE, P8AE and P10AE samples showed the highest antioxidant capacity (0.30±0.00 mmol TE/L). Among the three solvents used, it was determined that the extracts prepared with methanol:water mixture (4:1) of bee bread had higher phenolic content; it was determined that the P5AE sample of the 2020 crop contains the highest amount of phenolic (0.66±0.00 mg GAE/100g). In the study, it was also determined that the bee breads of 2019 crop stored have less antioxidant capacity and contain less phenolic substances than fresh 2020 bee breads, independently of the solvents used. Considering the antibacterial activity, all of the bee bread samples dissolved in methanol against E.coli, all samples of bee bread dissolved in both methanol and methanol:pure water mixture against L.monocytogenes, all of the bee bread samples except for two samples (P6AE and P8AE) dissolved in methanol against M.luteus, all of the bee bread samples dissolved in methanol against S.aureus showed antibacterial effect.
ÇalıĢmada 2020 yılı mahsulü farklı peteklerden alınmıĢ taze on arı ekmeği (P1AE-P10AE) ile 2019 yılı mahsulü soğuk hava depolarında depolanmıĢ bir arı ekmeği karıĢım numunesi (P0AE) olmak üzere toplam 11 numunede analizler gerçekleĢtirilmiĢtir.ÇalıĢmada öncelikli olarak arı ekmeklerinin kimyasal içeriği (kuru madde, kül, yağ ve protein miktarları) araĢtırılmıĢ, daha sonra arı ekmeği numunelerinin metanol, saf su ve metanol:saf su karıĢımı olmak üzere üç farklı çözücüyle ekstraktları hazırlanarak bu ekstraktların biyoaktif özellikleri (toplam antioksidan kapasitesi, toplam fenolik içeriği ve antibakteriyel etkisi) incelenmiĢtir. Veriler istatiksel olarak değerlendirildiğinde kuru madde miktarının depolanmıĢ numunede fazla olduğu (%98.150.06), kül miktarının birbirine benzer olduğu, protein miktarının taze numunelerde daha fazla olduğu (%25.940.28), yağ miktarının da taze numunelerde daha fazla olduğu (% 4.100.04) tespit edilmiĢtir. Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin saf suyla hazırlanmıĢ ekstraktların daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olduğu; en yüksek antioksidan kapasitesini (0.300.00 mmol TE/L) 2020 mahsulü P1AE, P8AE ile P10AE numunelerinin gösterdiği bulunmuĢtur. Kullanılan üç çözücü içerisinden arı ekmeklerinin metanol:su karıĢımıyla (4:1) hazırlanmıĢ ekstraktların daha yüksek fenolik içeriğine sahip olduğu; en yüksek fenolik miktarını (0.660.00 mg GAE/100g) 2020 mahsulü P5AE numunesinin içerdiği tespit edilmiĢtir. ÇalıĢmada ayrıca kullanılan çözücülerden bağımsız depolanmıĢ 2019 yılı mahsulü arı ekmeklerinin taze 2020 yılı mahsulü arı ekmeklerinden daha az antioksidan kapasitesine sahip olduğu ve daha az fenolik madde içerdiği de tespit edilmiĢtir. Antibakteriyel aktiviteye bakıldığında E.coli‟ye karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının, L.monocytogenes‟e karĢı hem metanolde hem de metanol:saf su karıĢımında çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının, M.luteus‟a karĢı metanolde çözündürülen numunelerden iki numune hariç (P6AE ile P8AE) diğer tüm numunelerin, S.aureus’a karĢı metanolde çözündürülen arı ekmeği numunelerinin tamamının antibakteriyel etki gösterdiği tespit edilmiĢtir.,In the study, analyzes were carried out on a total of 11 samples, including ten fresh bee bread (P1AE-P10AE) taken from different honeycombs in 2020 and a bee bread mixture sample (P0AE) stored in cold air storages from 2019 crops. In the study, firstly, the chemical content (dry matter, ash, oil and protein amounts) of bee breads was investigated, then extracts of bee bread samples were prepared with three different solvents, including methanol, pure water and methanol:pure water mixture, and then the bioactive properties of these extracts (total antioxidant capacity, total phenolic content and antibacterial effect) were examined. When the data were evaluated statistically, the amount of dry matter was higher in the stored sample (98.15±0.06%), the amount of ash was similar to each other, the amount of protein was higher in fresh samples (25.94±0.28%), and the amount of oil was higher in fresh samples (% 4.10±0.04) was determined. Among the three solvents used, it was found that extracts prepared with pure water from bee bread had higher antioxidant content; it was found that the 2020 crop P1AE, P8AE and P10AE samples showed the highest antioxidant capacity (0.30±0.00 mmol TE/L). Among the three solvents used, it was determined that the extracts prepared with methanol:water mixture (4:1) of bee bread had higher phenolic content; it was determined that the P5AE sample of the 2020 crop contains the highest amount of phenolic (0.66±0.00 mg GAE/100g). In the study, it was also determined that the bee breads of 2019 crop stored have less antioxidant capacity and contain less phenolic substances than fresh 2020 bee breads, independently of the solvents used. Considering the antibacterial activity, all of the bee bread samples dissolved in methanol against E.coli, all samples of bee bread dissolved in both methanol and methanol:pure water mixture against L.monocytogenes, all of the bee bread samples except for two samples (P6AE and P8AE) dissolved in methanol against M.luteus, all of the bee bread samples dissolved in methanol against S.aureus showed antibacterial effect.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/8
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10314778.pdf103147782.54 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.