Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/714
Title: Yulafta (Avena Sativa L.) Çinkolu Gübrelemenin Bazı Bitkisel Özelliklere ve Kalite Unsurlarına Etkisi
Other Titles: THE EFFECT OF ZINC FERTILIZERS ON FOR SOME PLANT PROPERTIES and QUALITY CHARACTERISTICS ON OAT (Avena sativa L.)
Authors: Prof. Dr. Yılmaz, Nuri
Sonkaya, Muzaffer
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Checota, Çinko Uygulaması, Toprak, Yaprak, Yulaf
Checota, Çinko Uygulaması, Toprak, Yaprak, Yulaf,Checota, Leaf, Oat, Soil, Zinc Aplication
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme arazisinde 2017 yılında yürütülen bu araştırmada farklı dozlarda topraktan (0, 2.5, 5.0 ve 7.5 kg/da) ve yapraktan (%0, 0.2 ve 0.4) çinko uygulamalarının yulafın bazı bitkisel özellikleri ve kalite unsurları üzerine olan etkileri incelenmiştir. Materyal olarak Checota cinsi yulaf kullanılmış olup araştırma, Ordu ili ekolojik koşullarında, tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Araştırma sonucunda, çıkış süresi, bitki boyu, salkım boyu, bin tane ağırlığı, salkımda tane ağırlığı, tane iriliği ve kavuz oranı üzerine istatistiksel olarak etkili olmadığı belirlenmiştir. Buna karşılık yapılan çinko uygulamalarının; salkımda başakçık sayısı 13.09-25.80 adet, salkımda tane sayısı 28.61-46.79 adet, tane verimi 71.00-115.05 kg/da, tanedeki çinko miktarı 37.38-43.06 ppm, tanedeki protein oranı %14.26-15.38, tanedeki nişasta oranı %47.65-51.46, tanede yağ oranı %6.67-7.25, kavuzda çinko miktarı 20.48-25.94 ppm, kavuzda protein oranı %8.90-9.98 ve sapta çinko miktarı 10.39-12.84 ppm arasında değişim göstemiş olup, çinko gübresinin uygulama şekilleri ve dozlarının bu ögeler üzerine istatistiksel olarak önemli olduğu belirlenmiştir.,
This study was conducted in the experimental fields of the Faculty of Agriculture of Ordu University in 2017, the effects of zinc application from different doses of soil (0, 2.5, 5.0 and 7.5 kg/da) and leaves (0, 0.2 and 0.4%) on some plant characteristics and quality elements of oats were evaluated. Checota oat cultivar were used as the material of the study and the experiment was carried out in Ordu ecological conditionswith randomized blocks according to the factorial experiment design with 3 replications. As a result of the study, the emergence time, the plant height, the panicle height, the thousand grain weight, the grain weight in panicle the grain size and the rate of shell were not found significantly different to be statistically. On the other hand, the values were changed for the number of panicle in bunches between 13.09-25.80 units, for number of grains between 28.61-46.79 units, for grain yield between 71.00-115.05 kg/da, for zinc content in the grain between 37.38-43.06 ppm, for protein content in the grain between 14.26%-15.38%, for the rate of starch in the grain between 47.65%-51.46%, for the fat content in the grain between 6.67%-7.25, for the amount of zinc in the shells between 20.48-25.94 ppm, for the protein content in the shells between 8.90%-9.98 and for the amount of zinc in the shoot between 10.39-12.84 ppm with the zinc treatments and they were found as significantly different.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/714
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10293093.pdf102930931.54 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.