Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/665
Title: Hibrid Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Kullanıldığı Mobil Sistem Tasarımı
Other Titles: DESIGNING MOBILE SYSTEM WHICH IS USING HYBRID RENEWABLE ENERGY SOURCES
Authors: Dr. Akkaya Oy, Sibel
Karavelioğlu, Devrim
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Renewable Energy, Hybrid Energy, Mobile Energy, Hydraulic Energy, Solar Energy, Wind Energy.,Yenilenebilir Enerji, Hibrid Enerji, Mobil Enerji, Hidrolik Enerji, Güneş Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi.
Renewable Energy, Hybrid Energy, Mobile Energy, Hydraulic Energy, Solar Energy, Wind Energy.,Yenilenebilir Enerji, Hibrid Enerji, Mobil Enerji, Hidrolik Enerji, Güneş Enerjisi, Rüzgâr Enerjisi.
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: It is an expected fact that oil-based energy sources will not be able to meet the need one day. At the same time, these sources pollute the environment and cause global warming. All these adversities increase the studies on renewable energy sources. Solar energy, wind energy, hydraulic energy, wave energy, biomass energy, geothermal energy and hydrogen energy come to mind first from renewable energy sources. Significant researches are being conducted on these alternative sources. The lack of continuity of inexhaustible energy sources has resulted in hybrid systems. In these hybrid systems, solar, wind and hydraulic energy stand out from other alternative energies. These energy sources are used in many fields. These energy sources, which are used in almost every field, are becoming widespread in military fields as well. In this study, a hybrid mobile system that uses solar, wind and hydraulic energy will be designed. With the help of this mobile system, the energy needed for military and civilian purposes can be provided in cases where the electricity network cannot be reached or used. The hybrid system will be a compact portable system with 1 inverter, 1 solar panel, 1 wind generator and 1 hydraulic generator. If any of the wind, sun or stream is present, electricity can be generated using them.,Petrole dayalı enerji kaynaklarının bir gün ihtiyacı karşılayamayacak olması beklenen bir gerçektir. Aynı zamanda bu kaynaklar çevreyi kirletmekte ve küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yapılan çalışmaları artırmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ilk akla gelen güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidrolik enerjisi, dalga enerjisi, biokütle enerjisi, jeotermal enerji ve hidrojen enerjisidir. Bu alternatif kaynaklar üzerine önemli oranlarda araştırmalar yapılmaktadır. Tükenmeyen enerji kaynaklarının süreklilik arz etmemesi hibrid sistemleri doğurmuştur. Bu hibrid sistemlerde güneş, rüzgâr ve hidrolik enerji diğer alternatif enerjilere göre bir adım öne çıkmaktadır. Bu enerji kaynakları birçok alanda kullanılmaktadır. Hemen her alanda kullanılan bu enerji kaynakları askeri alanlarda da yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada güneş, rüzgâr ve hidrolik enerjisinin kullanılabildiği hibrid mobil bir sistem tasarlanacaktır. Bu mobil sistem vasıtasıyla elektrik şebekesinin ulaşmadığı ya da kullanılamadığı durumlarda ister askeri ve isterse sivil amaçlarla ihtiyaç duyulan enerji sağlanabilecektir. Hibrid sistem 1 adet inverter, 1 adet güneş paneli, 1 adet rüzgâr jeneratörü ve 1 adet hidrolik jeneratörü içerisinde barındıran kompakt taşınabilir bir sistem olacaktır. Rüzgâr, güneş veya akarsudan herhangi birinin bulunması halinde bunlar kullanılarak elektrik enerjisi üretilebilecektir.
It is an expected fact that oil-based energy sources will not be able to meet the need one day. At the same time, these sources pollute the environment and cause global warming. All these adversities increase the studies on renewable energy sources. Solar energy, wind energy, hydraulic energy, wave energy, biomass energy, geothermal energy and hydrogen energy come to mind first from renewable energy sources. Significant researches are being conducted on these alternative sources. The lack of continuity of inexhaustible energy sources has resulted in hybrid systems. In these hybrid systems, solar, wind and hydraulic energy stand out from other alternative energies. These energy sources are used in many fields. These energy sources, which are used in almost every field, are becoming widespread in military fields as well. In this study, a hybrid mobile system that uses solar, wind and hydraulic energy will be designed. With the help of this mobile system, the energy needed for military and civilian purposes can be provided in cases where the electricity network cannot be reached or used. The hybrid system will be a compact portable system with 1 inverter, 1 solar panel, 1 wind generator and 1 hydraulic generator. If any of the wind, sun or stream is present, electricity can be generated using them.,Petrole dayalı enerji kaynaklarının bir gün ihtiyacı karşılayamayacak olması beklenen bir gerçektir. Aynı zamanda bu kaynaklar çevreyi kirletmekte ve küresel ısınmaya sebep olmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar yenilenebilir enerji kaynakları üzerinde yapılan çalışmaları artırmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından ilk akla gelen güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, hidrolik enerjisi, dalga enerjisi, biokütle enerjisi, jeotermal enerji ve hidrojen enerjisidir. Bu alternatif kaynaklar üzerine önemli oranlarda araştırmalar yapılmaktadır. Tükenmeyen enerji kaynaklarının süreklilik arz etmemesi hibrid sistemleri doğurmuştur. Bu hibrid sistemlerde güneş, rüzgâr ve hidrolik enerji diğer alternatif enerjilere göre bir adım öne çıkmaktadır. Bu enerji kaynakları birçok alanda kullanılmaktadır. Hemen her alanda kullanılan bu enerji kaynakları askeri alanlarda da yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada güneş, rüzgâr ve hidrolik enerjisinin kullanılabildiği hibrid mobil bir sistem tasarlanacaktır. Bu mobil sistem vasıtasıyla elektrik şebekesinin ulaşmadığı ya da kullanılamadığı durumlarda ister askeri ve isterse sivil amaçlarla ihtiyaç duyulan enerji sağlanabilecektir. Hibrid sistem 1 adet inverter, 1 adet güneş paneli, 1 adet rüzgâr jeneratörü ve 1 adet hidrolik jeneratörü içerisinde barındıran kompakt taşınabilir bir sistem olacaktır. Rüzgâr, güneş veya akarsudan herhangi birinin bulunması halinde bunlar kullanılarak elektrik enerjisi üretilebilecektir.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/665
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
DKTEZyeni9.pdf3.21 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.