Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/618
Title: Farklı Nacl Konsantrasyonlarının Bazı Bezelye (Pisum Sativum) Çeşit ve Genotiplerinin Bitki Gelişimine Etkisi
Other Titles: EFFECT OF DIFFERENT NaCl CONCENTRATIONS ON PLANT GROWTH IN SOME CULTIVARS AND GENOTYPES OF FORAGE PEA (Pisum Sativum)
Authors: Prof. Dr. Önal Aşçı, Özlem
Zambi, Hatice
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Bezelye, Pisum sativum, Stres, Tuzluluk,,Pea, Salinity, Stress, Pisum sativum
Antioxidant, Firmness, Methyl Jasmonate, Vitamin C, Phenolic Compound.
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında saksı denemesinde farklı bezelye genotiplerinde (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu) 7 farklı tuz konsantrasyonunun (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) bitki gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çeşitler ve tuz dozları faktör olarak ele alınmıştır. Araştırmada bezelye genotiplerinin tuzluluğa toleransını belirlemek için bitki boyu, kök uzunluğu, yaprak sayısı, spad değeri, toprak üstü yaş ağırlığı, toprak üstü kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlıkları ve toprak üstü aksamın Na konsantarsyonu incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, genotiplerin uygulanan tuz dozlarına verdiği tepkiler bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Araştırmada genotiplerin tamamında 25 mM tuz dozundan itibaren toprak üstü aksamda Na biriktiği belirlenmiştir. Bununla birlikte Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak çeşitlerinde 25 mM NaCl dozu incelenen bazı parametrelere olumlu etki yapmıştır. Ancak araştırmada incelenen tüm genotiplerde artan tuz dozları bitki gelişimini olumsuz etkilemiştir.,This experiment was studied in order to determine the effects of plant growths of different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu) against 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) to in a greenhouse of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Field Crops. The experimental design was randomized complete experimental design as factorial with three replications. The cultivars and salt doses were evaluated as a factor. In order to determine the tolerance of pea genotypes to salinity, plant height, root length, number of leaves, spad value, above ground parts of the plant fresh weight, above ground parts of the plant dry weight, root fresh weight, root dry weight and Na content of above ground parts of the plant were investigated. According to the results, it was determined that there are significant differences in the responses of the genotypes to the salt doses. In the study, it was determined that Na accumulates in the above ground parts parts of the plant in whole genotypes from 25 mM salt dose. 25 mM NaCl dose in Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak cultivars had positive effects on some parameters. However, increasing salt doses in all genotypes evaluated in the study adversely affected plant growth.
This experiment was studied in order to determine the effects of plant growths of different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu) against 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) to in a greenhouse of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Field Crops. The experimental design was randomized complete experimental design as factorial with three replications. The cultivars and salt doses were evaluated as a factor. In order to determine the tolerance of pea genotypes to salinity, plant height, root length, number of leaves, spad value, above ground parts of the plant fresh weight, above ground parts of the plant dry weight, root fresh weight, root dry weight and Na content of above ground parts of the plant were investigated. According to the results, it was determined that there are significant differences in the responses of the genotypes to the salt doses. In the study, it was determined that Na accumulates in the above ground parts parts of the plant in whole genotypes from 25 mM salt dose. 25 mM NaCl dose in Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak cultivars had positive effects on some parameters. However, increasing salt doses in all genotypes evaluated in the study adversely affected plant growth.Bu çalışma, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü serasında saksı denemesinde farklı bezelye genotiplerinde (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu) 7 farklı tuz konsantrasyonunun (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) bitki gelişimi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme Desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çeşitler ve tuz dozları faktör olarak ele alınmıştır. Araştırmada bezelye genotiplerinin tuzluluğa toleransını belirlemek için bitki boyu, kök uzunluğu, yaprak sayısı, spad değeri, toprak üstü yaş ağırlığı, toprak üstü kuru ağırlığı, kök yaş ağırlığı ve kök kuru ağırlıkları ve toprak üstü aksamın Na konsantarsyonu incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, genotiplerin uygulanan tuz dozlarına verdiği tepkiler bakımından önemli farklılıkların olduğu belirlenmiştir. Araştırmada genotiplerin tamamında 25 mM tuz dozundan itibaren toprak üstü aksamda Na biriktiği belirlenmiştir. Bununla birlikte Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak çeşitlerinde 25 mM NaCl dozu incelenen bazı parametrelere olumlu etki yapmıştır. Ancak araştırmada incelenen tüm genotiplerde artan tuz dozları bitki gelişimini olumsuz etkilemiştir.,This experiment was studied in order to determine the effects of plant growths of different pea genotypes (Töre, Gölyazı, Özkaynak, Ürünlü, Çaybaşı, Turnasuyu) against 7 different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150 mM NaCl) to in a greenhouse of Ordu University Faculty of Agriculture Department of Field Crops. The experimental design was randomized complete experimental design as factorial with three replications. The cultivars and salt doses were evaluated as a factor. In order to determine the tolerance of pea genotypes to salinity, plant height, root length, number of leaves, spad value, above ground parts of the plant fresh weight, above ground parts of the plant dry weight, root fresh weight, root dry weight and Na content of above ground parts of the plant were investigated. According to the results, it was determined that there are significant differences in the responses of the genotypes to the salt doses. In the study, it was determined that Na accumulates in the above ground parts parts of the plant in whole genotypes from 25 mM salt dose. 25 mM NaCl dose in Gölyazı, Ürünlü, Töre, Özkaynak cultivars had positive effects on some parameters. However, increasing salt doses in all genotypes evaluated in the study adversely affected plant growth.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/618
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10234832 (1).pdf102348322.64 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.