Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5588
Title: Bazı Böğürtlen Çeşitlerinin Ordu Koşullarında Morfolojik ve Fitokimyasal Özellikleri
Other Titles: Morphological and Phytochemical Characterıstics of Some Blackberry Varieties under Ordu Conditions
Authors: Prof. Dr. İslam, Ali
Bayrak, Tutku
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0002-2165-7111
0009-0008-9856-3202
Keywords: Adaptasyon, C vitamini, DPPH, FRAP, Rubus fruticosus L.
Adaptation, Vitamin C, DPPH, FRAP, Rubus fruticosus L.
Issue Date: 2024
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, 2021-2023 yıllarında Ordu ili Altınordu ilçesinde yer alan Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesine ait uygulama arazisinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı Ordu'da yetişen 5 farklı böğürtlen çeşidinin meyve özelliklerinin ve biyokimyasal bileşiklerinin belirlenmesidir. Materyal olarak Triple Crown, Jumbo, Cebeci, Arapaho, Chester Thornless çeşitleri kullanılmıştır. Çalışma sürecinde bitkilerin gelişimleri takip edilmiş, kültürel işlemler zamanında tamamlanmış, hasat sonrası meyvelerde gözlem, sayım ve ölçümler yapılmış olup meyve ağırlığı, SÇKM, pH, asitlik ve biyokimyasal bileşimler ölçülmüştür. Çalışma sonunda en fazla meyve ağırlığına sahip çeşit 6.56 g ile Triple Crown olurken, en düşük meyve ağırlığına sahip çeşit ise 4.45 g ile Cebeci olarak belirlenmiştir. Suda çözünebilir kuru madde bakımından en yüksek değerine sahip çeşit %5.5 ile Chester Thornless iken en düşük SÇKM değerine sahip çeşit %4.1 ile Cebeci olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilere göre pH miktarı 4.24 (Arapaho), 4.02 (Jumbo) arasında değişmiştir. Çeşitlerin titre edilebilir asit içeriği %12.11 ile Triple Crown çeşidinde iken, %13.74 ile en düşük asit değeri Arapaho çeşidinde görülmektedir. C vitamini değeri, Chester Thornless çeşidinde 120 mg 100 g-1 ile en yüksek değer olarak tespit edilmiştir. Toplam fenolik özellikler bakımından DPPH için en yüksek değere sahip çeşit 21.05 ile Cebeci, en düşük değere sahip çeşit 14.18 ile Triple Crown olduğu; FRAP değeri için en yüksek 61.45 ile Cebeci, en düşük 39.95 ile Arapaho çeşidi olduğu belirlenmiştir. Toplam flavanoid değeri için ise en yüksek değerin 1500.00 mg ile Jumbo çeşidinde, en düşük değerin ise 844.83 mg ile Triple Crown çeşidinde saptanmıştır.
This study was carried out in the application orchard of Ordu University Faculty of Agriculture in Altınordu district of Ordu province during the 2021-2023 years. In this study, 5 blackberry varieties, Triple Crown, Jumbo, Cebeci, Arapaho, Chester Thornless, were used. During the study, the development of the plants was followed, the cultural processes were completed. Fruit weight, soluble solid content (SSC), pH, acitity and biochemical compositions were measured. At the end of the study, the variety with the highest berry weight was the Triple Crown with 6.56 g, while the variety with the least berry weight was determined to be Cebeci with 4.45 g. While the variety with the highest value in terms of soluble solid content was Chester Thornless with 5.5%, the variety with the lowest SSC value was determined as Cebeci with 4.1%. According to the data, it was determined that the variety with the highest pH amount was Arapaho with 4.24, and the lowest was Jumbo with 4.02. While the highest titratable acid content is in the Triple Crown variety with 12.11%, the lowest acid value with 13.74% is seen in the Arapaho variety. According to the vitamin C measurements, the variety with the highest vitamin C value is the Chester Thornless variety with 120, and the variety with the lowest value is the Triple Crown variety with 79. According to study total phenolic properties; It was determined that the variety with the highest value for DPPH was Cebeci with 21.05, the variety with the lowest value was Triple Crown with 14.18, the variety with the highest FRAP value was Cebeci with 61.45, and the variety with the lowest value was Arapaho with 39.95. For the total flavonoid value, it was determined that the highest value was in the Jumbo variety with 1500.00 mg, and the lowest value was in the Triple Crown variety with 844.83 mg. The aim of the study is to determine the fruit characteristics and biochemical compounds of 5 different blackberry varieties grown in the Ordu region and to increase production opportunities accordingly.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5588
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10545785.pdf10545785856.96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.