Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5441
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorProf. Dr. İslam, Ali-
dc.contributor.authorBoztepe, Selcan-
dc.date.accessioned2024-07-11T06:12:07Z-
dc.date.available2024-07-11T06:12:07Z-
dc.date.issued2024-
dc.date.submitted2024-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/5441-
dc.description.abstractBu çalışma, 2021-2022 yılında Ordu ilinde yetiştirilen İkiz fındık yerel çeşidinin verim ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacı ile yürütülmüştür. Araştırmada örnek alınan İkiz fındık yerel çeşidi Ordu ili Altınordu ilçesi Boztepe mahallesinde üretici bahçelerinden temin edilmiştir. Örnekler 6 farklı bahçeden çeşidi temsil edecek 6 ocak belirlenerek seçilmiştir. Belirlenen her ocaktan ise ocağı temsil eden bir tane bitki (dal) işaretlenmiştir. İşaretlenen temsili bitkiler hasat zamanında numaralandırılarak ayrı ayrı file torbalara toplanmıştır. Hasadı yapılan örneklerde çotanak sayısı, çotanakta meyve sayısı ve zuruf boyu ölçümleri yapılarak gölgede kurutulmuştur. Kurutulan kabuklu ve iç meyvelerde meyve özellikleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, ortalama çotanaktaki meyve sayısı 2.36-2.35 adet, zuruf boyu 3.42-3.88 cm, kabuklu meyve ağırlığı 1.75-2.02 g, iç ağırlığı 0.89-1.02 g, iç oranı %49.94-51.70, göbek boşluğu 1.07-2.12 mm, çift iç oranı %11.94-14.11, siyah uçlu iç oranı %0.57-1.86, buruşuk iç oranı %1.34-3.63 ve sağlam iç oranı %50.20-60.19, verim 264.49-444.23 kg/bitki, gövde kesit alanına düşen verim 5.89-16.61 g/cm², yağ oranı %57.83-63.83 ve protein oranı %17.48-20.10 arasında olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda ‘İkiz fındık’ yerel çeşidi fiziksel ve bazı kimyasal özellikler bakımından diğer fındık çeşitleri ile benzer özellikler göstermiş ancak çift meyve oranı bakımından çeşitlerden daha yüksek değer ile dikkat çekmektedir. Bu yerel çeşit genetik kaynaklar bakımından değer taşımaktadır.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out in 2021-2022 with the aim of determining the yield, fruit quality, physical and chemical characteristics of İkiz fındık local variety grown in Ordu province. The local İkiz fındık variety sampled was obtained from producer orchards in Boztepe neighborhood of Ordu province. The samples were collected from 6 different orchards. All samples were harvested seperately and dried in semi sunrise. Yield and nut characteristics were investigated. As a result of the study; average nut number per cluster was 2.36-2.35, husk length was 3.42-3.88 cm, nut weight was 1.75- 2.02 g, kernel weight was 0.89-1.02 g, kernel ratio was 49.94-51.70%, core cavity was 1.07-2.12 mm, double kernel ratio was 11.94-14.11%, black-tipped kernel rate was 0.57-1.86%, wrinkled kernel rate was 1.34-3.63% and good kernel rate was 50.20- 60.19%. And yield per plant was 264.49-444.23 kg/plant, yield per cross-sectional area per plant was 5.89-16.61 g/cm2, oil content was 57.83-63.83% and protein content was determined as 11.48-20.10%. As a result of the research, the İkiz fındık local variety showed similar properties with other hazelnut varieties in terms of physical and chemical properties but double kernel ratio was obtained higher values in the others.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFındık, pomoloji, yerel çeşit, çift meyveen_US
dc.subjectCorylus avellana, hazelnut, pomology, local variety, double kernelen_US
dc.titleİkiz Fındık Yerel Çeşidinin Meyve Özelliklerien_US
dc.title.alternativeFruit Characteristics of Twin Hazelnut Local Varietyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-2165-7111en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-1455-021Xen_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10441390.pdf10441390889.77 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.