Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/538
Title: Gidya Uygulamasının Fındıkta Verim ve Kalite Üzerine Etkisi
Other Titles: THE INFLUENCE OF GYTTJA APPLICATION ON YIELD AND QUALITY OF HAZELNUT
Authors: Prof. Dr. Korkmaz, Kürşat
Prof. Dr. Saltalı, Kadir
Ergin, Miraç Nur
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Asit Topraklar, Fındıkta Verim, Gidya, Kireçleme, Toprak Asitliği
Acid Soils, Yield in Hazelnut, Gyttja, Liming, Soil Acidity
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Organik madde ve kireç içeriği yüksek olan gidya, asit topraklarının ıslahında en önemli materyallerden birisidir. Bu çalışmanın amacı, gidya uygulamalarının toprak özellikleri, yaprak besin içeriği ve asit toprakta yetişen fındıkta verim ve kalite üzerine etkisini değerlendirmektir. Toprağa kontrol ile birlikte 20, 40 ve 80 kg ocak-1 dozunda, 534 mg kg-1 organik madde ve 304 mg kg-1 kireç içeren gidya uygulandı. Deneme dört tekerrürlü olarak tesadüf parselleri deneme desenine göre iki yıl süreyle (2015-2016) kuruldu. Toprak örneklerinde; toprakların verimlilik analizleri (tekstüre, pH, toplam tuz, kireç, organik madde) ve bitkiye yarayışlı makro ve mikro element (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn ve B) analizleri yapıldı. Bitki örneklerinde ise makro ve mikro elementler (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn), bazı kalite parametreleri ve verim belirlendi. Toprağın besin elementi içeriği, kireç, organik madde ve pH'sı artan gidya oranlarıyla önemli ölçüde artmıştır. Fındıkta verim, randıman ve yaprak besin içeriği de artan gidya uygulamalarıyla birlikte önemli ölçüde artmıştır. Gidyanın 40 mg kg-1 uygulaması kontrole kıyasla, fındık veriminde %56'lık önemli bir artışa neden olmuştur. Sonuç olarak, gidyanın toprak özelliklerini iyileştirmek ve toprak asitliği altında fındığın verim ve kalitesini artırmak için kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Gyttja having high organic matter and lime content, is one of the most important materials in rehabilitation of acid soils. The objective of this study was to evaluate the influence of gyttja applications on soil properties, leaf nutrient contents, yield and quality of hazelnut grown in acid soil. Gyttja containing 534 mg kg-1 organic matter and 304 mg kg-1 lime was applied to the soil at the rates of 20, 40 and 80 kg bushes-1 , along with the control. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replications for two years (2015 and 2016). In the soil samples, soil fertility (soil texture, pH, total soil salinity, calcium carbonate, organic matter), available micro and macro elements (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn and Mn) were analyzed. In the plant samples, macro and micro elements (N, P, K, Na, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn and Cu), some quality parameters and yield were determined. The nutrient content, lime, organic matter and pH of the soil significantly increased with increasing rates of gyttja. Leaf nutrient content, yield and kernel percentage of hazelnut increased significantly as gyttja rates increased as well. The gyttja application of 40 mg kg-1 induced a significant increase of 56% in hazelnut yield, as compared to the control. We concluded that gyttja could be used to improve soil properties and increase yield and quality of hazelnut under soil acidity.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/538
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10298233.pdf102982331.54 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.