Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/441
Title: Farklı NaCI Konsantrasyonlarının Bazı Börülce (Vigna unguiculata L.) Çeşitlerinde Bitki Gelişimine Etkisi
Other Titles: EFFECT OF DIFFERENT NaCl CONCENTRATIONS ON PLANT GROWTH IN SOME CULTIVARS OF COWPEA
Authors: Prof. Dr. Özlem Aşcı, Önal
Altun, Mualla
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Börülce, tuz stresi, yaprak alanı,Cowpea, salt stress, leaf area
Cowpea, salt stress, leaf area
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, Karagöz ve Ülkem börülce çeşitlerinde farklı tuz konsantrasyonlarının (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) bitki gelişimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Deneme Tesadüf Parsellerinde Faktöriyel Deneme Desenine göre 4 tekerrürlü olacak şekilde Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme serasında saksı denemesi olarak kurulmuştur.Araştırmada bitki boyu, kök uzunluğu, yaprakçık sayısı, yaprak alanı, toprak üstü yaş ağırlık, toprak üstü kuru ağırlık, kök yaş ağırlık, kök kuru ağırlık ve toprak üstü aksamın mineral madde konsantrasyonu (Na, Ca ve P) incelenmiştir.Araştırma sonucunda bitki boyu, kök yaş ağırlık, kök kuru ağırlık ile toprak üstü yeşil aksamda Na,Ca ve P miktarı bakımından çeşit x tuz dozu interakiyonu istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Araştırmada en yüksek tuz dozu olan 200 mM tuz uygulaması, toprak üstü yaş ağırlığı Ülkem çeşidinde kontrol grubuna göre %38,64 azaltırken, Karagöz çeşidinde ise %28,83 oranında azaltmıştır. Her iki börülce çeşidi de artan tuz dozu uygulamasından genel olarak olumsuz etkilenmiştir.
The aim of this study was to determine the effects of different salt concentrations (0, 25, 50, 75, 100, 125, 150, 175, 200 mM) on the plant growth of Karagöz and Ülkem cowpea cultivars. The experiment was established as a pot test in Ordu University, Faculty of Agriculture, experiment greenhouse with 4 replications according to Factorial Experimental Design in Random Plots. Plant height, root length, leaflet number, leaf area, above ground wet weight, above ground dry weight, root wet weight, root dry weight and above ground components mineral concentration (Na, Ca and P) were investigated. As a result of the research, plant height, root wet weight, root dry weight and the amount of Na, Ca and P in the above ground green parts were found to be statistically significant in terms of interactions of x salt dose. In the study, the highest salt dose of 200 mM salt application, the above-average wet weight of the country compared to the control group decreased 38.64%, while the Karagöz variety decreased by 28.83%. Both cowpea varieties were generally adversely affected by increased salt dosage.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/441
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10087987.pdf100879872.71 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.