Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/384
Title: Avrupa Birliği Avrupa 2020 Stratejisi Hedefleri Bağlamında Türkiye’de İstihdam
Other Titles: EMPLOYMENT IN TURKEY IN THE CONTEXT OF EUROPEAN UNİON EUROPE 2020 STATEGY TARGETS
Authors: Prof.Dr. Özcüre, Gürol
Turhan, Kamuran
Ordu Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: Avrupa Birliği-Türkiye İlişkileri, Avrupa 2020 Stratejisi Hedefleri, Türkiye’nin Ulusal İstihdam Stratejilerinin Karşılaştırılması,,European Union - Turkey Relations, Comparison Of The Europe 2020 Strategy Targets, National Employment Strategy Targets of Turkey.
Issue Date: 2019
Publisher: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: 2010 yılına kadar Avrupalı yetkililerin koymuş oldukları istihdam hedeflerine ulaşamayan Avrupa Birliği, ortaya çıkan yeni koşullarda benzer hedeflerle yeni bir strateji oluşturmaya karar vermiştir. Bir açıdan, Avrupa 2020 Stratejisi ile Avrupa Birliği (AB), oluşan yeni şartları da göz önünde bulundurarak, Lizbon Stratejisi’nin eksiklerini gidererek kapatmayı amaçlamaktadır. Avrupa 2020 Stratejisi, akıllı, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme şeklinde belirlenmiş olan üç temelden meydana gelmektedir. Avrupa Konseyi, kapsayıcı büyüme bünyesinde, Avrupa Birliği’ni sosyal ve bölgesel uyumu sağlamayı hedeflemiştir. Aynı zamanda da yüksek istihdam düzeyine sahip bir ekonomi haline getirmeyi amaç edinmiştir. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olarak Müzakere Süreci’nde 19. Fasıl: Sosyal Politika ve İstihdam kapsamında daha önce dokuzuncu kalkınma planında vurgulanan işgücü piyasasının geliştirilmesi, eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılması ve aktif işgücü piyasası politikalarının büyümenin sağlanması, istihdam etkisinin artırılması ve kayıt dışılığın azaltılması gibi üç temel öncelik ortaya konulmuştur. Bu bağlamda AB ile uyumu hedefleyen Ulusal İstihdam Stratejisi (2014-2023) temel hedefleri; işsizlik oranının %5 düzeyine indirilmesi, istihdam oranının %55 düzeyine yükseltilmesi ve kayıt dışı istihdam oranının %15 altına indirilmesidir. Türkiye’nin belirlediği 2023 hedefleri de AB’ye uyum sürecinde önemli bir adımdır. Bu çalışmada öncelikle Birliğin 2020 Avrupa Stratejisi hedefleri, durumu ve daha sonra Türkiye’nin istihdam ve sosyal politika alanındaki uyumu ele alınmıştır.
Until 2010, EU, which it wasn’t able to achieve the targets that determined by the European authorities, decided to have a new strategy, under the new circumstances but with the same targets. From this point, EU is aiming to eliminate the deficiencies on Lisbon Strategy under taking a view to new circumstances on Europe 2020 strategy. Europe 2020 strategy occured with 3 fundamentals; smart, sustainable and inclusive growth. Couincil of Europe aimed to social and local harmony in EU, up to inclusive growth. Also, making it a high economy level has been aimed. Turkey, as candidate to EU, in Negotiation Period within Chapter 19th: Social Politics and Employment; stability and high growth on fight against unemployment, more effective emloyment growth and reduce the illicit work identified 3 fundamentals priority, according to objectives that 9th development plan focused, which is market development, increasing the sensivity of education to employment and developing the active employment politics. In this context, National Employment Strategy (2014-2023) targets, which it’s aiming to comply with EU are; decreasing the unemployment rate at level of %5, increasing the employment rate at level of %55 and decreasing the illicit work at level of %15. 2023 objectives that Turkey identified are important stepts EU adaptation period. On this study, first, EU’s 2020 Europe Strategy targets and situations, then Turkey’s harmony on employment and social politics are discussed.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/384
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
2020 AVRUPA STRATEJİSİ VE TÜRKİYE güncel 17.06.2019 - Kopya.pdf1.68 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.