Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3783
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorErdoğan Sağlam, Naciye-
dc.contributor.authorKöse, Aydan-
dc.date.accessioned2023-07-10T06:42:58Z-
dc.date.available2023-07-10T06:42:58Z-
dc.date.issued2023-
dc.date.submitted2023-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3783-
dc.description.abstractSu ürünleri sektöründe genel olarak çalışanlar emniyetli ve sağlıklı çalışma koşullarına sahip olmadıkları için riskler ve potansiyel tehlikeler açısından iş sağlığı ve güvenliği üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Bu çalışmada, Ordu ilinde küçük ölçekli balıkçılık faaliyetinde bulunan 70 balıkçı ile yüz yüze görüşmeler yapılarak, balıkçıların sosyo-demografik yapıları, iş sağlığı ve güvenliği açısından bilgi düzeyleri, karşılaşılan riskler ve bunları etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan görüşmeler doğrultusunda balıkçıların ortalama yaşlarının 48.7±1.45 yıl olduğu, katılımcıların tamamının okuryazar olup %44’ü ilkokul. %17’si ortaokul, %34’ü lise ve %5’i üniversite mezunu olduğu tespit edilmiştir. Balıkçıların denizde bir yılda geçirdikleri sürenin ortalama 185.1±8.49 gün olduğu, %49’unun 200 günden fazla olduğu belirlenmiştir. İş sağlığı ve güvenliliği bakımından katılımcıların %9’unun meslek hastalığının olduğu, %91’nin herhangi bir meslek hastalığının olmadığı belirlenmiş ve hastalık olarak bel fıtığı, diz ağrısı, bronşit ve sinüzit tespit edilmiştir. Balıkçılık faaliyetleri sırasında katılımcıların, %44 kesilme (31 kişi), %31 ezilme (22 kişi), %10 kırık-çıkık (7 kişi), %9 baş yaralanmaları (86 kişi) tarzı iş kazaları yaşadıkları tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn general, employees in the aquaculture sector do not have safe and healthy working conditions. Therefore, it is necessary to focus on occupational health and safety in terms of risks and potential hazards. In this study, face-to-face interviews were conducted with 70 fishermen engaged in small-scale fishing activities in Ordu. It is aimed to determine the socio-demographic structures of fishermen, their knowledge levels in terms of occupational health and safety, the risks encountered and the factors affecting them. According to the interviews, it has been determined that the average age of the fishermen is 48.7±1.45 years, all of the participants are literate, 44% primary school, 17% secondary school, 34% high school and 5% university graduate. It was determined that the average time spent by the fishermen at sea in a year was 185.1±8.49 days, and 49% of them were more than 200 days. In terms of occupational health and safety, it was determined that 9% of the participants had an occupational disease, 91% did not have any occupational disease, and lumbar hernia, knee pain, bronchitis and sinusitis were detected as diseases. During the fishing activities, it was determined that the participants experienced occupational accidents such as 44% cut (31 people), 31% crushing (22 people), 10% fracture-dislocation (7 people), 9% head injuries (86 people).en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectİş Sağlığı ve Güvenliği, Küçük ölçekli balıkçılık, Ordu, Sosyodemografik yapıen_US
dc.subjectOccupational Health and Safety, Ordu, Small-scale fisheries, Socio-demographic structureen_US
dc.titleOrdu İline Kayıtlı Küçük Ölçekli Balıkçı Teknelerinde İş Sağlığı ve Güvenliğien_US
dc.title.alternativeOccupational Health and Safety on Registered Small Scale Fishing Boats in Orduen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0003-3259-0175en_US
dc.contributor.authorID0000-0002-9730-4080en_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10363631.pdf389.59 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.