Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3768
Title: Ordu İlinde Serbest ve Organik Sistemde Yumurta Üretimi Yapan İşletmelerin Genel Yapısının Belirlenmesi
Other Titles: Determination of General Structure of Enterpries Producing Eggs Using Free and Organic Systems in
Authors: Porf. Dr. Alkan, Sezai
Güçük, Kardelen
Ordu Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
0000-0003-0601-0122
Keywords: Anket, Ordu İli, Organik Sistem, Serbest Sistem, Yumurta
Egg, Free Range System, Organic System, Ordu Province, Survey.
Issue Date: 2023
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırmada Ordu ilinde serbest sistem ve organik sistem yumurta tavukçuluğu yapan işletmelerin genel yapısının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada, Ordu ilinde aktif olarak yumurta tavukçuluğu yapan 101 üretici ile yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen veriler kullanılmıştır. Araştırmada serbest sistemde yumurta üretimi yapan işletmelerin %68.5’inin fındıkaltı arazide bulunduğu, %42.6’sının kümes yapımında beton malzeme kullanmayı tercih ettiği belirlenmiştir. İşletmelerin %50’sinin kümes içinde havalandırmayı fan ile sağladığı, %57.4’ünün bireysel folluk, %44.4’ünün nipel tip suluk kullandıkları ve %42.6’sının altlık materyal olarak planya talaşı (kalın) tercih ettikleri saptanmıştır. İşletmelerin %51.9’unun tavuk sayısının 250 adet ve altında olduğu, %63’ünün Lohman Brown tavuk ırkını kullandıkları tespit edilmiştir. İşletmelerin %27.8’inin gezinme alanında, %37’sinin ise kapalı alanında m²’de 6 ve daha fazla tavuk yetiştirilmektedir. İşletmelerin %26.9’unda yumurta veriminin %81’den fazla olduğu belirlenmiştir. Yine araştırmada organik sistemde yumurta üretimi yapan işletmelerin ise %83’ünün fındıkaltı arazide bulunduğu, %55.3’ünün kümes yapımında sandviç panel kullandığı tespit edilmiştir. İşletmelerin %85.1’inin kümeste havalandırmayı fan ile sağladıkları, %68.1’inin bireysel folluk, %93.6’sının nipel tip suluk kullandıkları ve %83’ünün altlık materyal olarak çeltik kavuzunu tercih ettikleri belirlenmiştir. Yine, işletmelerin %68.1’inde tavuk varlığının 750 adet ve üzeri olduğu, %97.9’unun Lohman Brown ırkı tavukları kullandıkları saptanmıştır. İşletmelerin %51,1’inde gezinme alanında m²’ye 6 ve daha fazla tavuk, %48.9’unda ise kapalı alanda m²’ye 4 tavuk düştüğü belirlenmiştir. Aynı zamanda işletmelerin %70.2’sinde yumurta veriminin %81’den yüksek olduğu tespit edilmiştir.
In this study, it was aimed to determine the general structure of the enterprises producing eggs using free range and organic system in Ordu province. For this purpose, data obtained from face-to-face surveys with 101 egg producers actively in Ordu province were used in the study. In the research, it was determined that 68.5% of the enterprises that produce eggs in the free system are located in hazelnut land, and 42.6% prefer to use concrete materials in the construction of the poultry house. It has been determined that 50% of the enterprises provide ventilation in the henhouse with a fan, 57.4% use individual nest boxes, 44.4% use nipple type drinkers, and 42.6% prefer planing sawdust as litter material. Again, it was determined that 51.9% of the enterprises had 250 hens or less, and 63% of them used the Lohman Brown hens breed. Also, 6 or more hens per square meter are grown in the open area of 27.8% of the enterprises and the indoor area of 37% of the enterprises. It has been determined that 26.9% of the enterprises have more than 81% egg yield. It has been determined that 83% of the enterprises producing eggs in the organic system are located in hazelnut land, and 55.3% of them use sandwich panels in the construction of the poultry house. It has been determined that 85.1% of the enterprises provide ventilation in the henhouse with fans, 68.1% use individual nest boxes, 93.6% use nipple type drinkers and 83% prefer rice husk as litter material. Again, it was determined that 68.1% of the enterprises had 750 hens or more and 97.9% of them used Lohman Brown hens. It has been determined that 51.1% of the enterprises have 6 or more hens per square meter in the open area and 4 hens per square meter in the indoor area in 48.9% of them. At the same time, it was determined that the egg yield was higher than 81% in 70.2% of the enterprises.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3768
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10363158.pdf103631587.01 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.