Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/373
Title: Siyah, Yeşil ve Beyaz Çayların Kalite Kriterleri, Mineral İçerikleri, Antioksidan ve Antimikrobiyal Aktivite Yönünden Karşılaştırılması
Other Titles: COMPARISON OF BLACK, WHITE AND GREEN TEA IN TERMS OF QUALITY CRITERIA, MINERAL CONTENT, ANTIOXIDANT AND ANTIMICROBIAL ACTIVITY
Authors: Prof. Dr. Kara, Şevket Metin
Akbulut, Atila
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
Keywords: Camellia sinensis, DPPH, Kafein, Kateşin, Toplam Fenol
Camellia sinensis, Caffeine, Catechins, DPPH, Total Phenol
Issue Date: 2019
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Black, green and white teas derived from Camellia sinensis contain bioactive compounds with powerful antioxidant and antimicrobial properties. This study was carried out to compare the contents of quality criteria, total phenols and mineral elements along with antioxidant and antimicrobial activities of black, green and white teas of three shooting periods (may, july and august). The presence of mineral elements and cathechins in tea extracts was quantified by flame atomic absorption spectrometry and HPLC. The content of total phenolics in tea extracts was determined according to Folin-Ciocalteu procedure and calculated as gallic acid equivalents. The antioxidant and antimicrobial activities of the tea extracts were determined by the radical 2,2ꞌ- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging-assay and using disk diffusion method, respectively. The contents of P, K, Mg, Cu, and Zn were found to be higher in white tea, whereas the highest contents of Ca and Fe were detected in green tea. The content of caffeine in black tea was higher compared to green and white teas. The highest amounts of epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), and epigallocatechin gallat (EGCG) were found in black, green and white teas, respectively. Epigallocatechin gallat (EGCG) was the most predominant cathechins followed by epigallocathechin in all teas. White and green teas have higher total phenol as compared to black tea and therefore produce higher antioxidant activities. The highest antimicrobial activity was observed in white tea followed by green and black tea. In general, antioksidan and antimicrobial activity was higher in the first and second shooting period. In conclusion, the result of this study revealed that the contents of mineral element, quality criteria and total phenol along with antioxidant and antimicrobial activity significantly vary according to tea types with white and green teas were more prominent than black tea.,Camellia sinensis bitkisinden elde edilen siyah, yeşil ve beyaz çaylar güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri olan biyoaktif bileşikler içermektedirler. Bu çalışma, mayıs, temmuz ve eylül sürgün dönemilarinde hasat edilen çay yapraklarından elde edilen siyah, beyaz ve yeşil çayların kalite kriterleri, mineral element içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri yönünden karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çay ekstraktlarında toplam fenol içeriğinin belirlenmesinde Folin–Ciocalteu metodu, mineral elementlerin tayininde atomik absorpsiyon spektrometresi ve kateşin içeriklerinin belirlenmesinde HPLC cihazı kullanılmıştır. Çay örneklerinin antioksidan kapasiteleri DPPH free-radical scavenging yöntemi ile belirlenmiş, antimikrobiyal aktivite testlerinde disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Beyaz çayın P, K, Mg, Cu ve Zn içeriği ve yeşil çayın Ca ve Fe içeriği diğer çaylardan daha yüksek bulunmuştur. Siyah çayın kafein içeriği beyaz ve yeşil çaya göre daha yüksektir. Siyah çayda epikateşin (EC), yeşil çayda epigallokateşin (EGC), beyaz çayda epigallokateşin gallat (EGCG) en fazla bulunan kateşinlerdir. Epigallokateşin gallat tüm çaylarda en fazla bulunan kateşindir ve bunu epigallokateşin izlemiştir. Beyaz ve yeşil çaylar siyah çaya göre daha yüksek toplam fenol içeriğine sahiptirler ve antioksidan aktiviteleri siyah çaya oranla daha yüksektir. Antimikrobiyal aktivite yönünden birinci sırada beyaz çay yer almış, bunu yeşil ve siyah çaylar izlemiştir. Genellikle birinci ve ikinci sürgün çayların antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri daha yüksektir. Sonuç olarak mineral element, kalite kriterleri ve toplam fenol içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin çay tiplerine göre oldukça önemli değişim gösterdiği ve siyah çaya göre beyaz ve yeşil çayların çok daha ön plana çıktığı belirlenmiştir.
Black, green and white teas derived from Camellia sinensis contain bioactive compounds with powerful antioxidant and antimicrobial properties. This study was carried out to compare the contents of quality criteria, total phenols and mineral elements along with antioxidant and antimicrobial activities of black, green and white teas of three shooting periods (may, july and august). The presence of mineral elements and cathechins in tea extracts was quantified by flame atomic absorption spectrometry and HPLC. The content of total phenolics in tea extracts was determined according to Folin-Ciocalteu procedure and calculated as gallic acid equivalents. The antioxidant and antimicrobial activities of the tea extracts were determined by the radical 2,2ꞌ- diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging-assay and using disk diffusion method, respectively. The contents of P, K, Mg, Cu, and Zn were found to be higher in white tea, whereas the highest contents of Ca and Fe were detected in green tea. The content of caffeine in black tea was higher compared to green and white teas. The highest amounts of epicatechin (EC), epigallocatechin (EGC), and epigallocatechin gallat (EGCG) were found in black, green and white teas, respectively. Epigallocatechin gallat (EGCG) was the most predominant cathechins followed by epigallocathechin in all teas. White and green teas have higher total phenol as compared to black tea and therefore produce higher antioxidant activities. The highest antimicrobial activity was observed in white tea followed by green and black tea. In general, antioksidan and antimicrobial activity was higher in the first and second shooting period. In conclusion, the result of this study revealed that the contents of mineral element, quality criteria and total phenol along with antioxidant and antimicrobial activity significantly vary according to tea types with white and green teas were more prominent than black tea.,Camellia sinensis bitkisinden elde edilen siyah, yeşil ve beyaz çaylar güçlü antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri olan biyoaktif bileşikler içermektedirler. Bu çalışma, mayıs, temmuz ve eylül sürgün dönemilarinde hasat edilen çay yapraklarından elde edilen siyah, beyaz ve yeşil çayların kalite kriterleri, mineral element içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri yönünden karşılaştırılması amacıyla yürütülmüştür. Çay ekstraktlarında toplam fenol içeriğinin belirlenmesinde Folin–Ciocalteu metodu, mineral elementlerin tayininde atomik absorpsiyon spektrometresi ve kateşin içeriklerinin belirlenmesinde HPLC cihazı kullanılmıştır. Çay örneklerinin antioksidan kapasiteleri DPPH free-radical scavenging yöntemi ile belirlenmiş, antimikrobiyal aktivite testlerinde disk difüzyon yöntemi kullanılmıştır. Beyaz çayın P, K, Mg, Cu ve Zn içeriği ve yeşil çayın Ca ve Fe içeriği diğer çaylardan daha yüksek bulunmuştur. Siyah çayın kafein içeriği beyaz ve yeşil çaya göre daha yüksektir. Siyah çayda epikateşin (EC), yeşil çayda epigallokateşin (EGC), beyaz çayda epigallokateşin gallat (EGCG) en fazla bulunan kateşinlerdir. Epigallokateşin gallat tüm çaylarda en fazla bulunan kateşindir ve bunu epigallokateşin izlemiştir. Beyaz ve yeşil çaylar siyah çaya göre daha yüksek toplam fenol içeriğine sahiptirler ve antioksidan aktiviteleri siyah çaya oranla daha yüksektir. Antimikrobiyal aktivite yönünden birinci sırada beyaz çay yer almış, bunu yeşil ve siyah çaylar izlemiştir. Genellikle birinci ve ikinci sürgün çayların antioksidan ve antimikrobiyal aktiviteleri daha yüksektir. Sonuç olarak mineral element, kalite kriterleri ve toplam fenol içerikleri ile antioksidan ve antimikrobiyal aktivitenin çay tiplerine göre oldukça önemli değişim gösterdiği ve siyah çaya göre beyaz ve yeşil çayların çok daha ön plana çıktığı belirlenmiştir.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/373
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10300093.pdf103000932.06 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.