Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3703
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorProf. Dr. Tokur, Bahar-
dc.contributor.authorYüksel, Sema-
dc.date.accessioned2023-02-23T06:50:36Z-
dc.date.available2023-02-23T06:50:36Z-
dc.date.issued2023-
dc.date.submitted2023-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3703-
dc.description.abstractBu araştırmada, ülkemizde gıda takviyesi olarak kapsül formunda satılan balık yağlarının yağ asiti kompozisyonu ve lipit kalite parametreleri incelenmiştir. Bu amaçla; özellikle eczanelerde ve online alışveriş sitelerinde satışa sunulan ve tüketiciler tarafından en fazla tercih edilen kapsül formundaki 10 farklı ithal ve yerli marka balık yağı takviyesi satın alınmıştır. Balık yağı takviyelerinin yağ asidi kompozisyonu, doymuş yağ asidi (DYA), tek doymamış yağ asidi (TDYA) ve çok doymamış yağ asidi (ÇDYA) bakımından incelenmiştir. Yapılarında bulunan yağ asitleri nedeniyle oksidatif bozunmaya yatkın olan balık yağlarının lipit kalitesini belirlemek amacıyla, serbest yağ asidi (SYA, % oleik asit), peroksit (PO, meq O2/ kg balık yağı) ve tiyobarbitürik asit sayısı (TBA, mg malonadehit/ kg balık yağı) analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, tüm balık yağı takviyelerinde tek doymamış yağ asidi kompozisyonu bakımından en baskın yağ asidi C18:1 ω3 (oleik asit) olarak bulunmuştur. Ayrıca, 10 farklı markanın etikette verilen EPA, DHA ve Σω3 değerleri ile analiz sonucu elde edilen değerlerin iddia edilenlerden daha yüksek olduğu ve ΣEPA+DHA miktarlarının %34.79 ile %82.71 arasında değiştiği belirlenmiştir. Çalışmada, balık yağı kapsüllerinin lipit kalitesini belirlemek amacıyla yapılan SYA değerlerinin %0.12-7.33 oleik asit ve peroksit değerlerinin 1.53-14.38 meq O2/ kg balık yağı aralığında değiştiği bulunmuştur. Buna göre, toplam 1 adet balık yağı takviyesinin SYA bakımından ve 5 adet balık yağı takviyesinin de PO değeri bakımından uluslararası standartlardaki limit değerlerini aştığı tespit edilmiştir. TBA değerleri bakımından ise tüm balık yağı takviyelerinin önerilen limit değerini (<3 mg malonaldehit/kg balık yağı) aşmadığı bulunmuştur.en_US
dc.description.abstractIn this study, fatty acids composition and lipid quality parameters of fish oils sold in capsule form as food supplements in our country were investigated. For this purpose, ten distinct brands of fish oil supplements, both international and domestic, that are considered to be the most popular among customers were purchased. The fatty acid composition of fish oil supplements were studied for saturated fatty acid (SFA), monounsaturated fatty acid (MUFA), and polyunsaturated fatty acid (PUFA). To evaluate the lipid quality of fish oils, which are prone to oxidative degradation due to the fatty acids in their structure, free fatty acid (FFA, % oleic acid), peroxide (PO, meq O2/kg fish oil) and thiobarbituric acid numbers (TBA, mg malonadehit/kg fish) were analyzed. As a consequence of the investigation, the most dominant fatty acid in terms of monounsaturated fatty acid composition was determined to be C18:1 ω9 (oleic acid) in all fish oil supplements. Furthermore, the EPA, DHA, and Σω3 values on the labels of 10 different brands and the values obtained as a consequence of the analysis were found to be higher than those claimed, and the amounts of ΣEPA+DHA varied between 34.79% and 82.71%. In the study, The FFA and PO values, which were analyzed to determine the lipid quality of fish oil capsules, were found to vary from 0.12 to 7.33 % oleic acid and 1.53 to 14.38 meq O2/kg fish oil, respectively. As a result of the investigation, it was established that 1 fish oil supplement surpassed the limit values in international standards in terms of FFA and 5 fish oil supplements exceeded the limit values in terms of PO value. In terms of TBA values, it was revealed that none of the fish oil supplements exceeded the recommended limit value (3 mg MA/kg fish oil).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBalık Yağı, Gıda Takviyesi, Yağ Asitleri, Lipit Kalitesi.en_US
dc.subjectFish Oil, Food Supplement, Fatty Acids, Lipid Qualityen_US
dc.titleGıda Takviyesi Olarak Satılan Balık Yağı Kapsüllerinin Yağ Asitleri Kompozisyonu ve Lipit Kalitesinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermınatıon Of Fatty Acıd Composıtıon And Lıpıd Qualıty Of Fısh Oıl Capsules Sold As Dıetary Supplementsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-7087-5801en_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10373161.pdf103731611.67 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.