Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3695
Title: Maviyemiş (Vaccinium Corymbosum) Meyvesinin Hasat ve Depolama Süresince Kalite Özellikleri Üzerine Biyofilm Uygulama Rejimlerinin Etkisi
Other Titles: Effects Of Bıofılm Applıcatıon Regımes On Qualıty Propertıes Of Blueberry (Vaccinium Corymbosum) Fruıt At Harvest And Durıng Storage
Authors: Prof. Dr. Balta, Fikri
Öztürk, Burhan
Ateş, Umut
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0003-4414-8501
0000-0002-0867-3942
Keywords: Ağırlık kaybı, antosiyanin, C vitamini, Drosophila suzukii, meyve sertliği, solunum hızı
Anthocyanin, Drosophila suzukii, fruit firmness, respiration rate, vitamin C, weight loss,
Issue Date: 2023
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma, hasat öncesi farklı rejimlerde püskürtülen biyofilmin (ParkaTM), hasat ve soğukta muhafaza süresince maviyemiş (Vaccinium corymbosum cv. ‘Bluecrop’) meyvesinin kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Meyvelerde, ticari hasat döneminde ve ondan bir hafta sonra yapılan ölçümlere ilave olarak 0±0.5°C ve %90±5 oransal nem içeriğinde 28 gün muhafaza süresince haftalık olarak ölçüm ve analiziler yapılmıştır. Hasat+7 ve hasat+14. günde biyofilm uygulanmış, tüm meyvelerde daha düşük kümülatif zarar belirlenmiştir. U2 ve U3 uygulamalarında zarar görülmemiştir. Meyve ağırlığı, boyutsal ve renk özellikleri üzerine biyofilm uygulamalarının olumlu bir etkisi tespit edilmemiştir. Biyofilm uygulamalarında solunum hızı genel olarak kontrol meyvelerinkinden daha yüksek olmuştur. Meyve sertliği hem hasat hem de hasat+7. günde U8 ve U9 uygulamalarında kontrole kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Biyofilm uygulanmış meyvelerin SÇKM içeriği hem hasat hem de hasat+7. günde kontrol grubu meyvelerin içeriği ile benzer seviyede belirlenmiştir. Aksine U11 (örtü altındaki) uygulamasında ise kontrole kıyasla daha düşük SÇKM elde edilmiştir. Ticari hasatta U4, U7 ve U11 uygulamalarına ait meyvelerden kontrole kıyasla daha düşük titre edilebilir asitlik ölçülmüştür. Aksine U2, U3, U5, U6 ve U8 uygulamalarından kontrole nazaran daha yüksek titre edilebilir asitlik elde edilmiştir. Ticari hasat döneminde U2, U4, U6 ve U11; ticari hasattan 1 hafta sonra yapılan ölçümde ise U6 ve U7 hariç diğer uygulamalara ait meyvelerin C vitamini içeriği kontrol meyvelerinin içeriğinden daha yüksek bulunmuştur. Ticari hasat döneminde U2, U3 ve U6 uygulamalarında; hasat+7. günde ise U6 ve U8 uygulamalarında kontrole kıyasla önemli seviyede daha yüksek toplam fenolik bileşikler elde edilmiştir. Toplam flavonoid içeriği bakımından ticari hasat döneminde U4, U5 ve U11 uygulamaları hariç tüm uygulamaların kontrole kıyasla daha yüksek içeriğe sahip olduğu tespit edilmiştir. Hasat+7. günde U3, U5, U6, U7, U8 ve U9 uygulamalarından kontrole göre daha yüksek toplam flavonoid ölçülmüştür. Ticari hasatta U4, U5 ve U7; hasat+7. günde ise U5 ve U11 uygulamaları hariç diğer uygulamaların toplam monomerik antosiyanin içeriğinin kontrol meyvelerinin içeriğinden önemli seviyede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Hem DPPH hem de FRAP antioksidan aktivite testine göre, ticari hasat döneminde U2, U3, U6 ve U8; hasat+7. günde U2, U3, U6, U7 ve U8 uygulamalarının antioksidan aktivitesinin kontrolden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Hasat dönemleri III kıyaslandığında, genel olarak hasat+7. günde, ticari hasada kıyasla daha yüksek solunum hızı, meyve sertliği, L* ve a* değeri, aksine daha düşük meyve eni ve boyu, C vitamini, toplam fenolik bileşikler, toplam flavonoid, toplam monomerik antosiyanin ve antioksidan aktivitesi belirlenmiştir. Soğukta muhafaza süresince U3, U4, U5, U6, U7, U8 ve U9 uygulamalarına ait meyvelerin ağırlık kaybı kontrol meyvelerine kıyasla daha az olmuştur. Solunum hızı biyofilm uygulamaları ile yavaşlatılmıştır. Özellikle U6 ve U8 uygulamasının etkisi daha belirgin olmuştur. Meyvelerde meydana gelen yumuşama, U3 ve U8 uygulamaları ile daha etkin bir şekilde geciktirilmiştir. U3 uygulamasının asitlik içeriğinin 28. gün hariç tüm ölçüm dönemlerinde kontrolden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Depolama süresince U5, U8 (28. gün hariç), U9 ve U10 uygulamalarında, kontrole kıyasla daha yüksek C vitamini içeriği ölçülmüştür. Hâlbuki U2 ve U6 uygulamalarının toplam fenolik ve toplam flavonoid bileşikleri kontrolden daha yüksek belirlenmiştir. U2, U3, U4, U5, U6 ve U8 uygulamalarının toplam monomerik antosiyanin içeriği, kontrole kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Hem DPPH hem de FRAP testlerine göre, genel olarak U2, U3, U6 ve U8 uygulamalarından, kontrole nazaran daha yüksek antioksidan aktivitesi elde edilmiştir.
This study was carried out to determine the effects of biofilm (ParkaTM) sprayed in different regimes before harvest on quality characteristics of blueberry (Vaccinium corymbosum cv. ‘Bluecrop’) fruit during harvest and cold storage. Fruits, ın addition to the measurements made commercial harvest and one week after that, weekly measurements and analyzes were carried out during 28 days of storage at 0±0.5°C and 90±5% relative humidity. The lower cumulative damage was determined in all fruits with biofilm applied at harvest+7 and harvest+14 days. No damage was observed in U2 and U3 treatments. A positive effect of biofilm treatments on fruit weight, dimensional and color characteristics were not detected. The respiration rate of the biofilm treatments was generally higher than that of the control fruits. Fruit firmness was higher at both harvest and harvest+7 days in U8 and U9 treatments compared to the control. The SSC content of the biofilm-treated fruits was determined at a similar level with the content of the control group fruits both at harvest and at harvest+7 days. On the contrary, lower SSC was obtained in the U11 (under cover) treatment compared to the control. In the commercial harvest, lower titratable acidity was measured from the fruits of the U4, U7 and U11 treatments compared to the control. On the contrary, higher titratable acidity was obtained from the U2, U3, U5, U6 and U8 treatments compared to the control. In the commercial harvest period U2, U4, U6 and U11; ın the measurement made 1 week after the commercial harvest, the vitamin C content of the fruits belonging to the other treatments, except for U6 and U7, were found to be higher than the content of the control fruits. Significantly higher number of phenolics were obtained U2, U3 and U6 applications during the commercial harvest period, and U6 and U8 applications at harvest+7 days compared to the control. In terms of total flavonoid content, it was determined that all treatments, except for U4, U5 and U11 treatments during the commercial harvest period, had a higher content compared to the control. At harvest+7 days, higher total flavonoid was measured from the U3, U5, U6, U7, U8 and U9 treatments compared to the control. It was determined that the total monomeric anthocyanin content of the other treatments was significantly higher than the content of the control fruits, except for the U4, U5 and U7 at the commercial harvest period, and the U5 and U11 treatments at the harvest+7 days. According to both DPPH and FRAP antioxidant activity test, it was determined that the antioxidant V activity of U2, U3, U6 and U8 during the commercial harvest period and U2, U3, U6, U7 and U8 treatments at harvest+7 days was higher than the control. When harvesting periods are compared, generally at harvest+7 days, higher respiratory rate, fruit firmness, L* and a* value compared to commercial harvest, on the contrary, lower fruit width and length, vitamin C, total phenolic compounds, total flavonoids, total monomeric anthocyanins and antioxidant activity were determined. It was observed that the weight loss of the fruits belonging to the U3, U4, U5, U6, U7, U8 and U9 treatments during cold storage were lower than the control fruits. Respiration rates were slowed down by biofilm treatments. In especially, the effect of U6 and U8 treatments were more obvious. Softening occurring in fruits were delayed more effectively with U3 and U8 treatments. The acidity content of the U3 treatment was detected to be higher than the control in all measurement periods except 28 days. During storage, higher vitamin C content was measured in U5, U8 (except 28th day), U9 and U10 treatments compared to the control. However, the total phenolic and total flavonoid compounds of U2 and U6 treatments were determined higher than the control. The total monomeric anthocyanin content of U2, U3, U4, U5, U6 and U8 treatments was found to be higher compared to the control. According to both DPPH and FRAP tests, generally higher antioxidant activity was obtained from U2, U3, U6 and U8 treatments compared to the control.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3695
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10395514.pdf103955141.58 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.