Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/36
Title: Bodbodur Elma Yetiştiriciliğinde Farklı Ürün Yükü ve Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) Uygulamalarının Vegetatif Büyüme, Verim ve Meyve Kalitesine Etkileriur Elma Yetiştiriciliğinde Farklı Ürün Yükü Ve Prohexadione-Calcium (Pro-Ca) Uygulamalarının Vegetatif Büyüme, Verim ve Meyve Kalitesine Etkiler
Other Titles: The effects of different crop loads and prohexadione-calcium (Pro-Ca) applications on vegetative growth, yield and fruit quality in dwarf apple production
Authors: Prof. Dr. Yarılgaç, Tarık
Kırca, Semanur
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0002-9409-7629
Keywords: Elma, Malus × domestica, meyve sertliği, prohexadioncalcium, ürün yükü, vejetatif büyüme.
Apple, crop load, fruit firmness, Malus × domestica, prohexadion calcium, vegetative growth.
Issue Date: 2021
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu çalışma, M9 anacı üzerine aşılı 5 yaşlı Fuji, Granny Smith ve Early Red One elma çeşitlerine (Malus × domestica)ait ağaçlara püskürtülenproheksadion kalsiyum (Pro-Ca) ve farklı ürün yükü uygulamalarının vejetatif büyüme, verim ve meyve kalitesi üzerine olan etkilerini belirlemek amacı ile 2015 ve 2016 yıllarındayürütülmüştür. Bu amaçla, denemenin ilk yılında her bir çeĢitte farklı ürün yüküne (30, 50, 70 ve 90 adet meyve) sahip ağaçlarasürgünler 5-10 cm uzunluğuna ulaĢtığında125 ppm, bu uygulamadan 15 gün sonra ise 75 ppm Pro-Ca uygulanmıĢtır.Aynı zamanda ticari hasat tarihinde derimi yapılan meyveler 6 ay süre ile 0 °C ve %90-95 oransal nem içeriğinde muhafaza edilmiş ve 45 günlük aralıklarda kalite ölçümleri yapılmıştır. Çalışmada, Pro-Ca uygulamaları her 3 çeşitte de yıllık sürgün boyu, boğum arası uzunluğu ve budama artığı miktarında önemli azalıĢa neden olmuĢtur. Ağaç baĢına ve birim alana verim, ürün yükü miktarına bağlı olarak artıĢ göstermiĢ ve en yüksek verim değerleri kontrol ve 90 adet meyve ürün yüküne sahip ağaçlardan elde edilmiştir. Ürün yükü azaldıkça meyve iriliği ve meyve eti sertliği artış göstermiş ve Pro-Ca uygulamaları orta seviyede ürün yükü (30 ve 50 adet meyve) uygulamalarında meyve iriliğini olumlu yönde etkilemiĢtir. Aksine ProCa uygulaması Early Red One çeşidinde suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) miktarını, Fuji çeĢidinde hem SÇKM hem de titre edilebilir asitlik (TEA) miktarlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Orta düzeyde ürün yüküne (50 ve 70 adet meyve) sahip ağaçlara püskürtülen Pro-Ca‘nın incelenen özellikler üzerine daha belirgin bir etkisi gözlemlenmiştir. Çalışmada ilk yıl yapılan uygulamaların takip eden yılın verim, kalite ve vejetatif gelişme üzerine etkisinin olmadığı belirlenmiĢtir. Muhafazaya alınan meyvelerde, meyve kalite kriterleri üzerine yapılan uygulamaların herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ProCa‘nın vejetatif gelişmenin kontrolünde etkili olduğu, bununla birlikte optimum ürün yüküne sahip ağaçlara düzenli olarak uygulandığında verim ve meyve kalitesi üzerine olumlu etkilerinin olabileceği ortaya çıkarılmıştır.
This study was carried out in 2015 and 2016 to determine the effects of prohexadion calcium sprayed and different crop load applications at trees of 5-year-old Fuji, Granny Smith and Early Red One apple varieties (Malus x domestica) grafted on M9 rootstock on vegetative growth, yield and fruit quality.For this purpose, in the first year of the experiment, when the shoots reached 5-10 cm in length, 125 ppm Pro-Ca and 75 ppm Pro-Ca 15 days after this application was applied to trees with different crop loads (30, 50, 70 and 90 fruit) in each variety.At the same time, the fruits harvested at the commercial harvest date were stored at 0 °C and 90-95% relative humidity for 6 months and quality measurements were made at 45-day intervals.In the study, Pro-Ca applications caused a significant decrease in annual shoot length, internode length and pruning residue in all 3 cultivars.Yield per tree and per unit area increased depending on the amount of crop load and the highest yield values were obtained from trees with control and 90 fruit crops.As the crop load decreased, fruit size and flesh firmness increased and Pro-Ca applications positively affected the fruit size in medium crop load (30 and 50 fruit) applications.On the contrary, Pro-Ca application negatively affected the amount of water soluble dry matter (TSSM) in Early Red One variety and both soluble solids (TSSM) and titratable acidity (TA) amounts in Fuji variety.A more pronounced effect of Pro-Ca sprayed on trees with medium crop load on the examined properties was observed.In the study, it was determined that the applications made in the first year have no effect on the yield, quality and vegetative development of the following year.It has been determined that the applications made on fruit quality criteria for stored fruits have no effect.As a result, it has been revealed that Pro-Ca is effective in controlling vegetative growth, however, when applied regularly to trees with optimum crop load, it can have positive effects on yield and fruit quality.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/36
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10392661.pdf103926613.47 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.