Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/346
Title: Kamu Harcamalarının İşsizlik Üzerine Etkileri: 2000 Sonrası Türkiye Örneği
Other Titles: THE EFFECTS OF PUBLIC EXPENDITURES ON UNEMPLOYMENT: 2000 AFTER THE CASE OF TURKEY
Authors: Dr. Öğr. Üyesi Dikmen, Nedim
Çakır, Ömer
Ordu Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Keywords: : Cari harcamalar, yatırım harcamaları, işsizlik oranı, Granger Nedensellik Testi,Current Expenditures, Investment Expenditures, Unemployment, Granger Causality Test
Issue Date: 2019
Publisher: Sosyal Bilimler Enstitüsü
Abstract: Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 2000 yılı sonrası kamu harcama bileşenlerinin işsizlik üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla ilk bölümde kamu harcamaları, ikinci bölümde işgücü, işsizlik ve istihdam kavramları ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Son bölümde 2000-2018 yılları arası çeyrek dönem verileri kullanılarak Türkiye’de kamu harcamaları bileşenleri ile işsizlik arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan çalışmada, zaman serisi verileri kullanılmıştır. Analiz için özellikle kamu harcama bileşenlerinden cari harcamalar, transfer harcamaları ve yatırım harcamaları, Augmented Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) gibi birim kök testleri kullanılarak serilerin durağan olup olmadığı araştırılmış, durağan olmayan serilerin farkları alınarak seriler durağanlaştırılmıştır. Ayrıca kamu harcamaları bileşenleri (cari harcama-yatırım harcaması ve transfer harcaması) ile işsizlik arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek için Granger nedensellik testi uygulanmıştır ve çoklu regrasyon modeli ile işsiz sayısı, yatırım harcamaları ve cari harcamaları arasındaki ilişki EKK yöntemi ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucu elde edilen bulgulara göre, kamu harcamaları ile işsizlik arasında kamu yatırım harcamalarından işsizliğe doğru tek yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.
Bu çalışmanın amacı Türkiye’de 2000 yılı sonrası kamu harcama bileşenlerinin işsizlik üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla ilk bölümde kamu harcamaları, ikinci bölümde işgücü, işsizlik ve istihdam kavramları ile ilgili teorik bilgiler verilmiştir. Son bölümde 2000-2018 yılları arası çeyrek dönem verileri kullanılarak Türkiye’de kamu harcamaları bileşenleri ile işsizlik arasındaki ilişki incelenmiştir. Yapılan çalışmada, zaman serisi verileri kullanılmıştır. Analiz için özellikle kamu harcama bileşenlerinden cari harcamalar, transfer harcamaları ve yatırım harcamaları, Augmented Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) gibi birim kök testleri kullanılarak serilerin durağan olup olmadığı araştırılmış, durağan olmayan serilerin farkları alınarak seriler durağanlaştırılmıştır. Ayrıca kamu harcamaları bileşenleri (cari harcama-yatırım harcaması ve transfer harcaması) ile işsizlik arasındaki ilişkinin yönünü belirlemek için Granger nedensellik testi uygulanmıştır ve çoklu regrasyon modeli ile işsiz sayısı, yatırım harcamaları ve cari harcamaları arasındaki ilişki EKK yöntemi ile tahmin edilmeye çalışılmıştır. Yapılan analiz sonucu elde edilen bulgulara göre, kamu harcamaları ile işsizlik arasında kamu yatırım harcamalarından işsizliğe doğru tek yönlü bir ilişki olduğu görülmüştür.,The purpose of this study in Turkey is to examine the impact on unemployment component of public expenditure after 2000. Fort his purpose, in the first part, public expenditures and in the second part, theoretical information about labor, unemployment and employment concepts are given. The final section between the years 2000-2018 in Turkey using guarterly data ‘has also examined the relationship between unemployment and public spending components. In the study, time series was used. Inparticular, current expenditures from public expenditure compenents, transfer expenditures wereinvestigadet using the Augmented Dickey- Fuller (ADF) unit root test to determine whether the series were stationary or not, and the series were stabilized by taking differences in non-stationary series. In addition, Granger causality test was conducted to determine the direction of the relationship between public expenditure components (current expenditure-investment expenditure and transfer expenditure) and unemployment, and the relationship between multiple regreseion model, number of unemployed, investment expenditures and current expenditures was tried to be estimated with the OLS methot. According to the findings obtained from the study, there was a oneway relationship between public expenditures and unemployment, from investment expenditures to unemployment.
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/346
Appears in Collections:Sosyal Bilimler Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10131488.pdf101314881.76 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.