Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3267
Title: Ulubey (Ordu) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Elma Çeşitlerinin Morfolojik ve Pomolojik Özelliklerinin Belirlenmesi
Other Titles: Defınıtıon Of Morphologıcal And Pomologıcal Characterıstıcs Of Local Apple Genotypes Growıng In
Authors: Prof. Dr. Balta, Fikri
Vural, Murat
Ordu Üniversitesi
Fen Bilimleri Enstitüsü
0000-0003-4414-8501
Keywords: Elma, Fenoloji, Morfoloji, Pomoloji, Ulubey.
Apple, Morphology, Phenology, Pomology, Ulubey.
Issue Date: 2022
Publisher: Fen Bilimleri Enstitüsü
Abstract: Bu araştırma Ordu ili Ulubey ilçesi ve mahallelerinde yetişen yerel elma genotiplerinin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2021-2022 yıllarında yürütülmüştür. Araştırmada 33 elma genotipinin çeşitli ağaç ve meyve karakterleri tanımlanmıştır. Elma genotiplerinde meyve ağırlığı 50.53 g ile 251.74 g, meyve çapı 48.18 mm ile 84.57 mm, meyve boyu 41.78 mm ile 75.15 mm, meyve suyu pH’sı 2.74 ile 4.36, titre edilebilir asitlik % 0.15 ile % 1.34 ve SÇKM % 8 ile % 14.6 arasında belirlenmiştir. Meyve ağırlığı dört genotipte (52UL02, 52UL28, 52UL23 ve 52UL22) 159.46 g ile 251.7 g arasında değişmiştir. Meyve çapı beş genotipte (52UL02, 52UL19, 52UL28, 52UL23 ve 52UL22) 70.7 mm ile 84.57 mm arasında belirlenmiştir. Beş genotip %14'ün üzerinde suda çözünebilir kuru madde içermiştir. Ayrıca altı genotipin meyve eti sertliği 10 kg/cm2 'nin üzerinde kaydedilmiştir.
This study was carried out to identify phenological, morphological and pomological characteristics of local apple genotypes in Ulubey, the district of Ordu province, in the years of 2021-2022. Within the existing population, 33 apple genotypes were assessed for different fruit and tree characteristics. Apple genotypes had a range of 50.53-251.74 g for fruit weight, 41.78-75.15 mm for fruit length, 48.18-84.57 mm for fruit diameter, 2.74-4.36 for fruit juice pH, 0.15-1.34% for titratable acidity and 8-14.6% for soluble solid content. Four genotypes (52UL02, 52UL28, 52UL23 and 52UL22) had fruit weights ranging from 159.46 g to 251.7 g. Five genotypes (52UL02, 52UL19, 52UL28, 52UL23 and 52UL22) had fruit diameter between 70.7 mm and 84.57 mm. Five genotypes contained solible solids over 14%. In addition, six genotypes had fruit firmness higher than 10 kg/cm2
URI: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3267
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10417161.pdf104171617.2 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.