Please use this identifier to cite or link to this item: http://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3067
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAkgün, Mithat-
dc.contributor.authorKontaş, Emrullah-
dc.date.accessioned2022-08-23T08:15:53Z-
dc.date.available2022-08-23T08:15:53Z-
dc.date.issued2022-
dc.date.submitted2022-
dc.identifier.urihttp://earsiv.odu.edu.tr:8080/xmlui/handle/11489/3067-
dc.description.abstractKaradeniz bölgesinde yoğun olarak fındık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge ve ülkemiz açısından büyük ekonomik bir etkiye sahiptir. Fındık kurutularak muhafaza edilen kabuklu bir meyve türüdür. Fındık hasadı Ağustos-Eylül aylarında olup bu aylarda bölge yağışlı ve nemli olması dolayısıyla fındığın kurutulması oldukça problemlidir. Hasat sezonunda bölge oldukça yağışlıdır. Bundan dolayı geleneksel olan yere serili güneşte fındığın kurutulması ya mümkün olmamakta ya da kurutma süresi oldukça uzamaktadır. Kurutma süresinin uzaması fındıkta kalite kayıplarına ve aflatoksin oluşumuna sebep olmaktadır. Fındık kurutma makina maliyetlerinin yüksek olması yanı sıra kurutma zamanın uzun ve enerji maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı mekanik kurutma fındık üreticileri tarafından tercih edilmemektedir. Fındık üretici ve sanayicinin kullanabileceği periyodik fındık kurutma modeline ihtiyaç duyulmaktadır. Fındık kurutma çalışmasında zaman, maliyet ve enerji tasarrufunu amaçlayan periyodik kurutma modeli tarafımızca tasarlanmış ve konvansiyonel bir kurutucuda fındık kurutma deneyleri yapılmıştır. Bu deneysel çalışmada Ø15-16 mm boyutundaki Tombul fındık kullanılmıştır. Dalından toplanan yaş fındık zurufundan ayıklanarak konveksiyonel kurutma sisteminde nem oranı %6 düşene kadar kurutulmuştur. Periyodik kurutmanın konvansiyonel kurutma sürelerine etkileri bu deneysel çalışmayla ortaya konulmuştur. Fındığın konvansiyonel kurutma fırınında kalma ve fırın dışarısında bekleme süresi ayarlanarak 16 farklı periyodik kurutma deneyleri yapılmıştır. Ayrıca karşılaştırma yapmak için sürekli kurutma ve güneşte kurutma deneyleri de yapılmıştır. Deneyler 3 farklı kurutucu hava hızında (0.5 m/s, 1 m/s, 1.5 m/s) tekrarlanmış, Fındığın gıda özelliklerini koruyacak kurutma hava sıcaklığı 45 °C olarak seçilmiştir. Kurutma için sürekli çalışmaya göre en az enerji sarfiyatı; 0.5 saat çalış 2 saat bekle kurutma şartında (0.5 m/s hava hızı) %62.5 kısalırken, kurutma için harcanan süre %83 artmıştır. Ancak kurutma makinasının optimum kullanılması şartını sağlayan periyodik kurutma 0.5 saat çalış 0.5 saat bekle olup, zamansal olarak sürekli çalışmaya göre harcanan enerji %61.1 azalırken, kurutma için kullanılan süre %19 artmıştır. Periyodik kurutma şartlarının tümünde sürekli kurutmaya göre % protein oranındaen_US
dc.description.abstractHazelnut cultivation is carried out intensively in the Black Sea region. It has a great economic impact in terms of the region and our country. Hazelnut, a shell fruit species, is stored by drying. Since hazelnuts are harvested during the months of August and September in which the region is rainy and humid, hazelnut drying is quite problematic. The region is quite rainy during the harvest season. Therefore, it is not possible to use traditional open-sun drying on the ground or drying time considerably becomes longer. Prolonged drying time results in quality losses and the formation of aflatoxins. Mechanical drying is not preferred by hazelnut growers because long drying time and high energy costs as well as high costs of hazelnut drying machines. There is a need for a periodic nut drying model that can be used by hazelnut growers and industrialists. In the present study, a periodic drying model aimed at saving time, cost and energy was designed and hazelnut drying experiments were carried out in a conventional dryer. In this experimental study, Tombul hazelnuts with a size of Ø15-16 mm were used. The hazelnuts picked from the branches were extracted from the husks and dried in a conventional drying system until the humidity decreases to 6%. The effects of periodic drying on the times of conventional drying were presented by this experimental study. Sixteen different periodic drying experiments were carried out by setting the times of keeping hazelnut both inside and outside of a conventional drying. In addition, continuous drying and sun drying experiments were also carried out to make comparisons. The experiments were repeated at 3 different drying air speeds (0.5 m/s, 1 m/s and 1.5 m/s) and the drying air temperature was arranged as 45°C to preserve the food properties of hazelnut. As compared to continuous operation, in 0.5 h working and 2 h waiting drying condition (0.5 m/s air velocity, the minimum energy consumption decreased by 62.5%, while the drying time increased by 83%. However, periodic drying which ensures the condition of optimal use of the dryer is 0.5 h work and 0.5 h wait, and the energy spent VI compared to continuous operation decreased by 61.1%, while the time used for drying increased by 19%. Reduction in protein % compared to continuous drying in all periodic drying conditions (Max. 25.3%) were observed. The oil percent of continuous drying is similar to the values of periodic drying. As expected, the increase in dryer air velocity shortens the drying time. Most notably, the drying time increased by 18.5% at 1 m/s and 34.1% at 0.5 m/s in comparison to the air velocity of 1.5 m/s under 2-hour operating conditions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectFındık, Konvansiyonel Kurutma, Periyodik Kurutmaen_US
dc.subjectHazelnuts, Conventional Drying, Periodic Dryingen_US
dc.titlePeriyodik Kurutma Şartlarının Fındığın Kurutma Davranışına Etkisien_US
dc.title.alternativeEffect Of Perıodıc Dryıng Condıtıons On Dryıng Behavıour Of Hazelnuten_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentOrdu Üniversitesien_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-5514-1236en_US
Appears in Collections:Fen Bilimleri Enstitüsü

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
10340153.pdf103401532.29 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.